Radio Speltorsk

Spelklassiker 9 – Square

Spelklassiker 9 sänds denna underbara vårdag från Angelica Norgrens kök, vilket även är en av programmets gäster. Vid sidan av Angelica och Tobias tar även Tomas Brännmark plats. Spelklassiker får dessutom en lite ny skrud där varje program numera kommer ha ett tema och gästerna kommer i slutet av programmet ge tips om varsitt spel i en kortare form än tidigare.

Denna gång är det spelföretaget Square som står på tapeten. Man brukar ju säga att kärt barn har många namn, vilket även diskuteras i inledningen till programmet. Angelica och Tomas ger sedan många trevliga diskussioner om alla Squares spel (med ganska mycket fokus på Final Fantasy serien), men ni får även reda på vilken karaktär som Tomas var hemligt kär i och varför Angelica kan säga häst på japanska.

Låtlista
To Zanarkan – Final Fantasy X
Waltz de Chocobo – Final Fantasy VII
Bird Flies, Fish Swims – Live A Live
Terra/Tina Theme – Final Fantasy VI

Vill varna redan nu för att ljudet kan vara lite burkigt, vilket tyvärr beror på att vi inte hade tillgång till någon bra mikrofon vid inspelningen. Hoppas att ni har överseende med detta.

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2009-04-06

9 Kommentarer

2009-04-06, Farbror Atlas säger:

Förmodligen det bästa avsnittet av Spelklassiker hitills. :)

2009-04-06, k-paw säger:

Jag får lov att hålla med Farbrorn… Men så är jag kanske partisk också :P

2009-04-07, Jocke säger:

Jag har väldigt svårt för de senaste Final Fantasyspelen i serien =/. Jag fastnade i FF6 magiska värld och musik, sedan en avstickare med Chrono Trigger. Lite tveksam blev jag när dom små pixlade gubbarna jag älskat på SNES ersattes av ”lego-gubbar” i FF7 på playstation, men jag ändrade mig snabbt och tokälskade även 7an (musiken därifrån går varm i högtalaren varje vecka). Efter 7an vet jag inte vad som hände, FF8s handling fick mig att somna, inget musikspår ligger kvar där i minnet , lite bättre blev det i 9an, men karaktärerna var en klar miss enligt mig(huvudpersonen är en blandning av Jack Sparrow & Herr Nilsson WTF SQUARE). Jag kanske är en såndär knarrig gammal RPG-gamer som har för mycket nostalgisk kärlek som inte går att vinna över..vad vet jag men att dom släpper spel som ”Crisis Core” till PSP säger väl en del om att många hellre tittar tillbaks på något gammalt än på det nya som visas upp:).

2009-04-08, Gwellmyn säger:

Atlas> Förmodligen? Jag gör bara högkvalite avsnitt ;)
Nej jag håller med, det blev verkligen ett lyckat avsnitt. Har tagit lite tid att hitta ett format som fungerar.

Jocke> Jag har faktiskt inte spelat igenom något sedan FF6. Jag fick aldrig chansen att spela 7:an när det begav sig och något säger mig att jag kommer tycka att det är lite segt nu. 10:an försökte jag mig på, men jag blev så otroligt less på att man aldrig fick spela något utan att det avbröts av någon mellansekvens (som visserligen var snygga och gripande) eller en strid. 12:an har jag dock varit lite sugen på att kolla in närmare, men det har aldrig riktigt blivit av. Jag tror även att RPG-världen är ganska kräsen av sig när det gäller spel. De senaste ”stortitlarna” från Square-Enix har inte direkt slagit och det är allt fler västerländska företag som gett sig in i kriget med blandade resultat.

Själv tycker jag att det bara är jobbigt att ofta ha hand om en hel grupp med personer som dessutom behöver byta utrustning var 10:e minut.

2009-04-10, Thomas säger:

Det är ju alltid någon som ska vara gnällig så jag antar att den lotten faller på mig: Jag föredrar det tidigare formatet då det var mer varierat = mindre risk att någon som spontant inte gillar ämnet låter bli att lyssna.

Dessutom, jag skulle ha uppskattat att man dissekerade Secret of Mana lite närmare. Egentligen nämndes det ju bara vid några tillfällen. Kanske något för ett framtida program? Gärna att man försöker ta av sig nostalgi-filtren också.

Gwellmyn: Jag känner igen mig till 100% vad det gäller FFX. Har hållit på i ett knappt år med spelet och det blir aldrig intressant. Jag tvivlar starkt på att du kommer att tycka detsamma om FFVII som jag faktiskt tycker är riktigt bra, även om det är rätt hårt styrt det också. Det känns lite som att vi kan ha samma smak här, åtminstone vad det gäller vad vi inte tycker om. :)

I övrigt: Spelklassiker är fortfarande en utmärkt podcast för oss som gillar äldre spel. Jag skrattade både med och åt er vid ett antal tillfällen! Tack för ett bra program!

2009-04-10, Gwellmyn säger:

Jag gillar egentligen det nya upplägget bättre, då det blir mer flyt i diskussionerna. När jag tidigare hade att gästerna fick prata om varsitt spel så blev det ganska stelt och ofta en lång monolog om spelet i sig, vilket säkert intresserar en hel del i och för sig. Dock är det ju inget som säger att jag inte kan variera programmet och köra båda varianterna lite då och då :)

Jag tycker också att det tyvärr blev lite för mycket fokus på FF-spelen, även om de utgör en stor del av Square i sig. En Secret of Mana special (eller alla Mana spelen kanske) är inte alls en dum ide. Kan mycket väl tänkas dyka upp i framtiden.

2009-04-10, Är de blyga? « säger:

[...] som vanligt. Usch, usch. Låt oss prata om något roligt istället. Ni har väl inte missat senaste Spelklassiker? Blev grymt nöjd med programmet, där Tomas, Angelica och jag på litet hörn dissikerar Square [...]

2012-10-04, Gomer säger:

denna bland många andra gamla går inte streama eller ladda ner. jag subbade precis på itunes och håller på att lyssna igenom samtliga, tråkigt att några inte funkar längre. Går det att fixa tro ?

2018-09-06, zemus säger:

Dags att fixa dessa avsnitt missa de back in the day

Kommentera

Om Spelklassiker Musik

I podcasten Spelklassiker Musik kan du varje vecka höra gamla och nya, okända och kända, stillsamma och fartfyllda låtar från dina favoritspel. Allting leds av Tobias Jensen och Andreas Karlsson som varvar låtarna med lite nördig kuriosa om spelen eller dess musikstycken. Varje måndag släpps ett nytt avsnitt.

Spelklassiker Musik på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. spelklassiker@gmail.com Om man har önskemål om låtar eller teman.