Radio Speltorsk

09/06/25 – Inför Radio Speltorsks sommarlovsprogram

Om en vecka är det premiärdags för Radio Speltorsks sommarlovsprogram med Angelica och Tobias men innan dess vill de ha svar på en fråga…

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2009-06-25

27 Kommentarer

2009-06-25, Farbror Atlas säger:

Det finns läskigt många bra bärbara spel, svårt att välja ut bara något. Här har ni lite att plocka av iaf.

Nu senast fattade jag tycke för peka-klicka-äventyret 1112: Episode 1 till iPhone. Har stora förväntningar på nästa del. Det första var extremt välgjort och perfekt anpassat efter formatet.

Annars är jag en sucker för Metroid och de två spelen som släpptes till GBA – Fusion och Zero Mission. Båda är fantastiska spel.

Två lite mer okända spel som bör lyftas fram till GBA är annars Rhythm Tengoku som är ett musik och rytm-spel från skaparna av Wario Ware-serien. Släpptes bara i Japan men uppföljaren till DS, Rhythm Heaven finns att köpa här. Dock är föregångaren vassast av dem två.

Astro Boy: Omega Factor till GBA vill jag lyfta fram också. Ett svinkul beat em up med mängder av bossar att puckla på och coola uppgraderingar att samla.

Skulle kunna nämna a shitload med spel jag gillar utöver dessa men nu får jag nog ge mig. :P

2009-06-25, Samson säger:

Mother 3 till GBA är nog det absolut bästa handhållna jag spelat. Annars håller jag med farbrorn innan med metroid-spelen till GBA, båda två var fantastiska. Dock är de mkt kortare än 3dje mamman så jag spelar hellre ett spel som håller hela sommarn.

2009-06-25, Johan Eklund säger:

Ace Attorney-spelen till NDS är ju givna spel. Även Curious Village och så. Jag tror ärligt att just zelda-aktiga actionäventyr, pusselspel och äventyrsspel är vad som lämpar sig bäst till det bärbara i sommarvärmen. Spel som är lagom casual men roar mycket.

2009-06-25, Lars Jensen säger:

Monster Hunter Freedom Unite, ligger faktiskt nära till hands. Sen även Fire Emblem: The Sacred Stones. Sen gillar jag såklart Phoenix Wright-spelen, men återspelningsbarheten är kanske inte så hög. Sen har vi naturligtvis Professor Layton!

Till PSP måste man även nämna Hot Shots golf, eller kanske snarare tvåan (Everybody’s Golf 2 som det heter här).

Sen vill jag slå ett slag för det gamla Game & Watch-spelet Parachute. Det är alltid kul att återgå till begynnelsen och försöka slå sina gamla rekord. Men nu ska jag inte tjata mer. Fler tips på missade spel kommer lite då och då.

2009-06-25, Lars Jensen säger:

Ja det kunde man ju gissa, att Johan skulle sabba mitt inlägg. Fan vad du är taskig Johan!

2009-06-25, Lars Jensen säger:

Fast nu kom jag på Golden Sun-spelen till GBA, vilket också bör nämnas. Även Harvest Moon till GBA, det diggar jag fett, som man ju säger nuförtiden.

2009-06-25, Lance McCloud säger:

Eftersom jag är stor anime fan skulle jag nog välja ett av Super Robot Wars spelen inför sommar som enda spel. Främst de båda NDS spelen där jag gillar SRW W bäst för alla bra anime series de skrapat ihop för spelet, och likt alla andra spel i series är strategin bra, attack animationerna ser riktigt coola ut och storyn är säkert bra, om jag bara kunnat läsa den.

Väldigt nischat måhända, men det bör påpekas att två av GBA spelen, Original Generation (OG) och OG2, officiellt översatts till engelska och även om de saknar robotar och karaktärer från olika anime series i förmån för tidigare originellt skapade Super Robot Wars karaktärer så är de riktigt bra spel och bra spel för de som inte spelat något tidigare i serien. Kan dock likt andra Atlus spel vara svåra att få tag på i nuläget.

2009-06-25, Johan säger:

Picross DS.

2009-06-25, Johan Eklund säger:

Lars, det var så lite så ;)

2009-06-25, Spenatpojken säger:

Advance Wars till GBA!

Advance Wars är, för er som inte vet, ett turordningsbaserat strategisspel. I Advance Wars har man ALDRIG någon tidspress, och därför kan man alltid lägga från sig spelpojken, om omvärlden så kräver. Dessutom är ju spelet turordningsbaserat, så det finns ingen mening med att spela länkspel med andra. Istället kör man hotseat och skickar runt gameboyen, något som spelet har gjort riktigt bra. Få saker slår lite Advance Warshotseat när man är fast hos bredbandslösa farmor, eller för den delen bara helt spontant när man är med polare.

2009-06-25, Majkie säger:

Om jag bara skulle spela ETT enda spel på ett bärbart format under sommaren så skulle det utan tvekan bli pusselspelet Zoo Keeper på Nintendo DS. Maken till beroendeframkallande pusslande har jag nog inte varit med om sen Tetris. Jo det är faktiskt sant!

2009-06-25, Linus säger:

Finns mängder med bra bärbara spel att avnjuta.

Zelda: Link To The Past till GBA är så himla underbart. Likaså de båda Metroid spelen till plattformen är verkligen top-notch!

DS har också många riktigt bra spel. Speciellt de tre Castlevania liren som välsignar konsolen.

Men om jag måste välja så måste det bli Zelda: Link To The Past till GBA. Alltid lika magiskt när man plockar upp spelet för att göra en omspelning. Pixel-perfektion

2009-06-25, Simon Gustafsson säger:

Puyo Puyo 2 till GameGear, hands down. Intensivt, oändligt coolt och fantastiskt svårt när man kommer upp sig i spelet.

2009-06-25, Christoffer E säger:

Du Angelica måste ju veta hur otroligt beroendeframkallande Peggle är? Peggle Dual Shot till DS är värre, eftersom du kan ta med dig spelet överallt! Dessutom är det den mest kompletta versionen av spelet, och kontrollen är mer precis. Det är spelet som kommer följa med mig i sommar!

2009-06-25, Fleischer säger:

Professor Layton med weekly puzzles är ju ett givet val.
Game and Watch Goldcliff är ju skoj också.

2009-06-25, Sebbe säger:

Säger bara det, det bästa spelet jag spelat till trådlös konsol måste nog vara Pokémon tro det eller ej.
Speciellt första versionerna som kom till GameBoy Color. ;P
Fast då var jag ifos yngre men ändå.

2009-06-25, Vargavaka säger:

Många godingar som redan är nämnda ser jag.

Jag skulle gärna vilja lägga till två spel som jag tycker borde nämnas.

Boktai (GBS) som med sin solsensor faktiskt bara kunde spelas utomhus på ett vettigt sätt. Visst var det en gimmick, men å andra sidan en precis och välfungerande sådan. Dessutom lyckades Boktai få Metal Gear Solids klumpiga kontrollschema att funka riktigt bra.

Sedan skulle jag gärna vilja ta upp Meteos (DS) som ett alldeles förträffligt pusselspel som bara ger och ger. Audiovisuellt helt fantastiskt dessutom.

Sist vill jag sluta mig i Phoenix Wright ledet. En hängmatta, en öl och hela Phoenix Wright serien uppstaplad vid sidan. Det låter som en trevlig sommar.

2009-06-25, Jonas säger:

Nae.. det måste nog bli GTA: Chinatown Wars till NDS. Grymt underskattat spel, och dessutom har jag inte tagit mig igenom det än. Men om jag får en sommar på mig så borde det gå :)

2009-06-26, Sebastian Magnusson säger:

Bara ett enda va? Då ligger nog nåt av Layton-spelen ruskigt bra till, räcker länger och är fruktansvärt skoj.

Det hjälper ju också att de inte är så hetsiga eller grafikberoende om man ligger där och kisar på skärmen i solgasset. Annars får jag också hålla med föregående talare om Phoenix Wright och Astro Boy, båda helt magiska.

Ska jag vara lite mindre tråkig och komma med ett nytt förslag så är Crisis Core: FF7 skrämmande välgjort och besitter fett med uppdrag som håller hela sommaren.

2009-06-26, Farbror Atlas säger:

Guru Logic Champ är ju typ världens bästa bärbara pusselspel kom jag på! Släppt på GBA men det finns en demo till PC att ladda hem här för den som är intresserad: http://www.ntsc-uk.com/reviews/gba/GuruLogicChamp/champ.zip

2009-06-26, JimmiStone säger:

Animal Crossing WildWorld (DS)är det ultimata sommar spelet!
Helst med en polare då.

Zelda spelen till GB,Gba och DS funkar riktigt bra också.

Ser fram emot erat sommarlovs program.
Jag hoppas o tror att ni kommer bli minst lika bra som Sebastian och Andreas!

2009-06-26, NuYu säger:

Här slänger alla upp riktiga höjdarspel, men missar det kanske största av de alla, nu såhär med nyrelease och allt. Jag talar givetvis om Chrono Trigger, DS versionen i detta fall.

Ett rollspel som berör, får en att tänka, smälta, glädjas och förundras, över såväl stridssystemets smidighet, grafikens krispighet men kanske framförallt den underbara musiken. Sedan kan även humorn nämnas, som också den briljerar.

På alla punkter ett mästerverk, lika bra nu som då det släpptes, back in the days.

2009-06-26, Tobias J. säger:

Shit! Det är ju hur många förslag som helst redan. Det är bara fortsätta att skriva, vi ska försöka ta upp så många vi hinner i programmet.

2009-06-27, Spelklassiker » Blog Archive » Snart dags för Tobias i Radio Speltorsk säger:

[...] innan dess har vi en fråga som vi vill att ni lyssnare svarar på, så surfa över till radiospeltorsk.se och lyssna på klippet och [...]

2009-06-29, Kletet säger:

Är jag den enda som inte gillar bärbara spel? Usch, på sommaren ska man sitta i ett mörkbelagt spelrum och avnjuta alla de grymma spel man missat under föregående år. Vem har tid med pussel och Pokémon när man kan slakta zombies i Afrika eller smälla på Blanka med en hadouken?

2009-06-29, Samson säger:

Snart snart snart! jag kan knappt bärga mig. Ska bli spännande att höra vad Angelica och Tobias hittar på. Väntar med spänning!

2009-06-30, Jonathan säger:

Det finns ett spel att tämja dem alla, och det är Pokémon: Platinum Version till Nintendo DS.
Pokémon har för mig alltid betytt vår och sommar, och Platinum-versionen är den ultimata Pokémon-upplevelsen med hundratals timmar av speltid. Riktigt, riktigt bra – passar barn lika mycket som vuxna, och är perfekt att ta med sig på stranden eller i baksätet i bilen eller var som helst.
Om jag skulle välja ett bärbart spel i sommar skulle jag lätt välja det.

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.