Radio Speltorsk

09/08/06 – Avsnitt 51

Nu är det på riktigt igen. Ständigt efterfrågade Andreas Berg gästar programmet där han pratar om sin nya blogg, Gameplayer och sitt kommande projekt. Exklusiva detaljer utlovas! I en kavalkad med spelintryck märks bland annat Blood Bowl, Damnation, No One Lives Forever 2, Bone: Out From Boneville och Splosion Man för att nämna några.

Veckans fråga rör episodindelade spel och ämnet diskuteras flitigt. Tipsarsegmentet består av en shitload med hyllningar riktade mot PC-spelet Outcast från Andreas i dubbel bemärkelse. Till sist träder Johan Eklund in i handlingarna och avlägger ytterligare en träffsäker nyhetsrapport.

Låtlista:
Lotus Turbo Challenge 2 – Theme – Barry Leitch
Valkyria Chronicles – Main theme – Hitoshi Sakimoto
Final Fantasy VI – Terra in Black – Nobuo Uematsu/Ailsean (OCRemix)

Länkar:
Ett Glas Juice

Radio Speltorsk tipsar:
Outcast

Nästa veckas fråga:
Vilken är den bästa handkontrollen?

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2009-08-06

24 Kommentarer

2009-08-06, mh76 säger:

Dualshock 2 är favoriten. En del tycker att den är för liten, men den är alldeles lagom för mig. Och ni vet väl vad man säger om dem med småa händer? ;).

2009-08-06, Johan Eklund säger:

Att de kommer från asien?

2009-08-06, We are back! « Farbror Atlas säger:

[...] radiospeltorsk.se: Nu är det på riktigt igen. Ständigt efterfrågade Andreas Berg gästar programmet där han [...]

2009-08-06, JimmiStone säger:

Mycket bra avsnitt.
Trevligt med Farbror Berg.

Jag skriver nog en ITunes recension någon gång i veckan.

Jag håller med MH76 DuelShock 2 e den bästa

Ps. Klockrent Citat Johan .ds

2009-08-06, Samson säger:

Hej o hå gossar, skönt att se er tillbaka i full flärd.

Favoritkontroll är en knepig historia. Allt har att göra med vad för typ av spel man ska spela tycker jag.

Spelar jag vs beat-em-up a la street fighter är ju arkadsticka bäst enligt de flesta (själv har jag inte nått den nivån att en sådan känns nödvändig). I dessa fall föredrar jag en klassisk dual shock 2 eller 3, mest för att 360-kontrollen är ökänt usel med d-paden och wiimoten inte ens är på tal. Om man talar om denna generations maskiner dvs.

All round tror jag min favorit är wavebird:en från GC, den sitter som en smäck i ahnden och funkar finfitn för det mesta, dock är ”face-button” placeringen en aning mystisk vilket stör mig.

Om man ska summera ner det till mina tre favoriter så är det följande:

360-kontrollen, skön och bra på alla sätt utom när det kommer till d-pad:en.

Wavebird, perfekt greppvänlig men med dumma facebuttons.

En blandning av dessa vore finfint!

Dual shocken är ltie för ltien för min smak och så gillar jag inte att stickarna sitter exakt jämte varann, föredrar MS placering av dessa isåfall.

2009-08-06, Samson säger:

…och uppenbarligen kan jag varken stava eller räkna så min röst kanske räknas bort pga detta.

2009-08-06, Tobias J säger:

Personligen tror jag folk är trötta på er redan och vill ha tillbaka mig och Angelica. Nä skämtåsido, det är så trevligt att återigen få ta del av era ljuva stämmor varje torsdag.

När det gäller kontroll så vill jag nog säga Gamecube kontroller, dock inte wavebirden. Den sitter som gjuten i handen och har väldigt sköna runda former. Dessutom avskyr jag när jag får svettiga händer av handkontroller, vilket jag inte får av Gamecube kontrollen.

2009-08-06, Johan säger:

Om man inkl. joysticks så finns det bara en mästare .. Tac-2.

2009-08-07, Tobias J säger:

Tac-2 är en joystick som har ett sådant där nostalgiskt skimmer över sig. Tar man fram den idag så inser man att den har otroligt tröga knappar.

2009-08-07, Tocabima säger:

Hallå gubbar. Det här är första gången jag skriver till er men jag har lyssnat på er sen förra somaren.
Tycker att ni gör en skitbra och underhållande podcast.

Sebbe är en klar favorit, inte bara för att han har ett bra efternammn. Satt han förresten och hinkade bärs under det här avsnittet? Han blev en meandrunk i slutet. Har han förresten kollat in animeseren som bygger på Valkyria Chronicles? Det är värt att göra det om man gillade spelet, vilket han tydligen gjorde.

Keep up the good work, jag kommer iallafall fortsätta lyssna. Kan ni inte köra Instant Remedys remix på Commando i nästaavsnitt.

Tja då.

2009-08-07, Johan Eklund säger:

Tocabima>> Jag har den så fårgar de snällt så kan jag dela med miga v den till dem. Ifall de nu inte har den själv. Remixen alltså.

2009-08-07, Samson säger:

Hur ställer ni er till tangentbord och mus i denna fråga?

Själv tycker jag de räknas bort per automatik eftersom de inte är kontroller per se.

2009-08-07, Vargavaka säger:

Kul att ni är tillbaka i full fart, jättetrevligt avsnitt!

Angående bra handkontroller så tycker jag att 360-kontrollen gör mycket rätt. Form, knappupsättninging och batteribruk är ypperligt. Styrkorset är en miss, men annars funkar den bra. Däremot tycker jag att gränssnittet i samband med kontrollen är helt gräsligt. Jag måste alltid kisa med ögonen för att se om det står höger knapp, trigger eller spak. Kanske tråkigt, men Dual Shock 2 känns nog fortfarande mest allround. Wavebird måste nämnast då den är helt ypperlig i spel som verkligen är anpassade för knappuppsättningen (Wind Waker är väl praktexempelt).

För att flika in lite angående den senaste peka-klicka vågen och specifikt Monkey Island SE så måste jag säga att jag blev ganska besviken över ett par inslag i spelet (även om själva idén är jättemysig). Jag tyckte att den nya grafiken led väldigt mycket av dåliga animationer. I översättningen, eller kalkeringen, av charmen i de gamla spritarna gått forlorat. Själva hantverket i den nya versionen känns nästan lite snålt. Visst, högupplöst i all ära men om det betyder att alla karaktärer i spelet har ryckiga och få animationer föredrar jag nog en trevliga orginalgrafiken. Jag tycker att det är synd att det inte går att spela spelet med den gamla grafiken och de nya rösterna (då de är väldigt bra). Men visst, för det priset är Monkey Island klart prisvärt.

2009-08-07, Vargavaka säger:

Ugh, ”av de gamla spritarna har mycket av charmen gått forlorat.” menar jag givetvis -_-

2009-08-07, Farbror Atlas säger:

Jättekul med mycket feedback! Trodde nästan ni övergett oss. :)

@Samson Tangentbord och mus passar inte in under kategorin ”handkontroller” i min värld iaf. Men borde kanske nämnt det för att förtydliga lite. Inte min starka sida har jag märkt. :P

2009-08-07, Vargavaka säger:

Det är väl klart vi inte har övergett er, jag tippar att semester + ett kortare ”inför-avsnitt” har hållt tillbaka feedbacken ;)

Keep on rockin!

2009-08-07, mh76 säger:

Farbror Atlas: Övergett? Vi skulle inte ens våga, för vem vet vad som skulle hända då? :).

2009-08-08, niklas säger:

hej! jag har inte övergivit er… =) bara inte kommenterat så mycket förut! =)

2009-08-08, Våran frälsare säger:

Klart man inte överger sin favoritpodcast! =)

Själv gillar jag 360 kontrollen väldigt mycket, bara det att styrkorset inte är så bra. Men jag tycker allt annat är riktigt bra med den.

2009-08-08, Kepler säger:

Av nostalgi-skäl skulle jag nog säga att NES-kontrollen är den bästa. Dels för dess otroligt snygga designen. Men också för enkelheten. Ett styrkors och två knappar. Det var det enda man behövde på den tiden och det räckte gott och väl. Den var väl inte bäst på ergonomin med sin kantighet men det var riktigt tålig och jag diggar den stenhårt.

Om man skall välja handkontroll efter den med bäst ergonomi skulle jag säga att det är xbox 360:ns kontroll. Riktigt skön att hålla i.

Den första Xbox-kontrollen har jag itne spelat med så mycket men den känns verkligen riktigt klumpig eftersom den var så grymt stor. Så den skulle jag nominera som den sämsta. Även om jag inte har testat alla handkontroller som finns då.

2009-08-10, Linus säger:

Ett episodindelat bilspel är ju en briljant idé ;)

Den kontrollen jag uppskattar mest är DualShock 3. Passar perfekt i mina fagra händer. Tryck-motståndet och tyngden känns också jäkligt bra.

2009-08-10, Jesper säger:

När det gäller handkontroll så kan både dual shock och xbox slänga sig i väggen för SNES paddan, är inget som slå den. Ligger skönt i handen och har lagom med knappar :)

Håller med Vargvaka, diggar inte Monkey island SE alls, ja förutom snacket då. Hade inte behövt göra mer än att lägga på snacket på gamla versionen. Det nya är bara själlöst och stelt, ha då i åtanke att jag i annat fall lovordar användningen av 3D…

2009-08-12, Blixten säger:

Jag tycker det är en svår fråga eftersom man kan se den ur olika perspektiv. Vilken jag upplevt bäst eller vilken jag tycker är bäst i dagsläget?

Just nu håller jag 360 kontrollen före allt annat, ligger i handen som fisken gör i vattnet. Klagandet på d-paden har jag aldrig riktigt förstått men det grundar sig antagligen på att jag ytterst sällan använder den.

Sedan älskade jag verkligen kontrollen till sega mega drive när det begav sig. Jag håller nog den som min favorit all time om man ser till konkurenterna om fanns då. Men om man ska bestämma vilken som är den bästa kontrollen någonsin så blir det ändå 360. Om jag skulle hålla dessa 2 kontrollen efter varandra så hade inte SEGA haft en chans så då säger det sig självt vilken som är bäst.

2009-08-12, NuYu säger:

Självfallet var det en gameplayer 7:a på förra avsnittet. ;-)

Så kan jag väl bjuda på ett betyg på denna också, ni får en 8:a nu, minsann.

Angående bästa kontrollen får jag som vissa ovan säga GC-kontrollen. Bättre ergonomi får man leta efter.

Annars är den analoga specialkontrollen till Sega Saturn, som släpptes till Nights: Into Dreams, en riktig höjdare. Fjäderlätt trots sin stora form, och utmärkta knappar. Dock var styrkorset inget att hurra över. Fast ingen är perfekt, som de säger.

Måste bara påpeka att jag älskar er introlåt.

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.