Radio Speltorsk

09/08/13 – Avsnitt 52

Radio Speltorsks gamla programvärd, Fredrik Wikström gör comeback i avsnitt femtiotvå. Förutom att drömma sig tillbaka till tiden med Radio Speltorsk berättar Fredrik om hur det är att jobba i spelbutik. Diskussion om handkontroller står därefter på schemat. Det hyllas, sågas och allt från axelknappar till styrkors bedöms. I spelsnacket är förvirringen total när Fredrik tar fel på segment och tipsar om Aquaria vilket resulterar i en inställd tipsardel strax därpå. Vi andra har koll på läget och pratar om spel som Order of War, Simon the Sorcerer till iPhone, The Path och Batman: Arkam Asylum. Avslutar gör vi som vanligt med spelnördbataljande och nyheter, där GRIN:s konkurs står i fokus.

Låtlista:
Trine – Main Theme – Ari Pulkkinen
Command & Conquer: Red Alert – Hell March to the Apocalypse – Prince of Darkness (OC Remix)
Super Mario Sunshine – Delfino Plaza – Koji Kondo
The Legend of Zelda: The Wind Waker – Nintendopella – Shop

Radio Speltorsk tipsar (nåja):
Aquaria

Nästa veckas fråga och chansen att vinna 1 månads Xbox Live guldabonnemang:
Vilket utvecklarsamarbete skulle du vilja se och varför?

OBS! För att ta del av priset i tävlingen måste vi senast ha in ert bidrag 19.00 tisdagen den 18:e Augusti.

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2009-08-13

19 Kommentarer

2009-08-13, Linus säger:

Once Speltorsk, alltid speltorsk!

2009-08-13, testcentralen säger:

Längtar till ikväll då jag ska lyssna! Låter som en kanonavsnitt!

2009-08-13, Patrik öhnström säger:

blizzard och nintendo!
ETT MARIO MMO skulle vara roligt!

2009-08-13, Samson säger:

veckans fråga: Ett rollspel från falloutskaprna med treknik från ID. Kanske inte så otroligt heller med tanke på uppköpet!

Apropå spelbataljen.

Tekniskt sett har spelkaraktären Mario inlett sin jobbkarriär som rörmokare då han i donkey kong faktiskt gick under namnet jumpman. Frågan var vad Mario haft för yrke innan och han gick inte under namnet Mario, som sagt. Det är förvisso samma snubbe, men ändock hette han inte Mario.

Man kan, om man vill, dra det ännu längre och peka på var namnet komemr ifrån (Nintenods husvärd hette Mario och såg ut som figuren), isåfall var han teknsikt sett en slags vaktmästare/husvärd.

Kuriosa om BFG: I Doomfilmen fegade de ur från att anvöända ”fucking” eftersom de inte ville ha åldersgränsproblem så vapnet kallas ”Bio Force Gun”

2009-08-13, Farbror Atlas säger:

Samson: Jaja, jag förstår vad du menar angående Mario/Jumpman och var inget jag tänkte på. Det hade visserligen gjort det hela lite väl uppenbart om jag nämnt honom som Jumpman i frågan. Men du har rätt som vanligt dessvärre. ;)

2009-08-13, Blixten säger:

Direkt när jag hörde veckans fråga så kunde jag inte hålla tankarna borta från att tänka ut något märkligt och omöjligt samarbete men jag antar att det också räknas.

Min tanke var på ett samarbete mellan Disney/Pixar och Dreamworks. Tillsammans skapar dom ett episkt fightinglir med alla kända karaktärer såsom Shrek, Buzz, Kalle anka, Wall-e ja listan kan göras lång. Detta fighting spel tilltalar både den unge som den äldre då den unge känner igen karaktärerna från tv och den äldre känner barnet inom sig som en gång i tiden satt i de ungas situation och tyckte att kalle och hans vänner va det bästa som fanns. Nu får alla möjligheten att välja sina favoriter och puckla på de där onda kungen från shrek eller varför inte Långbens elaka granne. Möjligheterna begränsas endast av din egen fantasi!

Vore helt fantastiskt!

2009-08-13, Pling säger:

Jag är också en ny lyssnare och jag vill hälsa att ni är skit bra jag röstar självklart på er i svenska podprisert!

2009-08-14, Jesper säger:

Veckans fråga: Nintendo och Bethseda som skapar ett Zelda i framtidsversion kan vara postapokalyptiskt/steam punk eller bara futuristiskt. Lite likt April skämtet för ett tag sedan :D

Sedan så får jag hoppas att du, Andreas, ser till att lira orginal simon the sorcerer utan röster efter de som finns bara sabbar. De två första spelen är helt underbara och har sjukt bra humor, speciellt det första.

2009-08-15, testcentralen säger:

Nu har jag lyssnat på senaste avsnittet och ni blir bara bättre och bättre… =)

2009-08-15, Samson säger:

@Blixten: är iten det bara att skinna om super smash bros?

2009-08-15, Vargavaka säger:

”ETT MARIO MMO skulle vara roligt!”

Ungefär som det här då menar du? ;D
http://www.cracked.com/blog/understanding-the-world-of-warcraft-using-super-mario-brothers/
(Nu är artikeln skämtsam men jag skulle nog bannemig testa det om det var ett riktigt spel)

Mysigt avsnitt, verkligen kul med Fredrik som gäst! Jag kan förstå varför ni valde att flyttat runt segmenten lite och låta gästerna önska en låt, men på något sätt kändes programmet naturligare med spelnördsbataljen och den avslutande vinnarlåten allra sist. Fast det kanske bara är jag som tycker så, i vilket fall bara en småsak.

Jag har funderat runt veckans fråga och det känns oväntat klurigt. Många av de spel jag tycker är riktigt bra är det på grund av ett väldigt starkt fokus på *en* väldigt bra idé, oftast utifrån en stark personlighet som leder projektet. Men okej, om jag fick välja ett kooperativt projekt och utgå ifrån att allt går väl så skulle jag vilja se Team Ico slår sina påsar ihop med Treasure i ett nytt fristående spel. Team Ico får huvudsakligen stå för historien, spelvärlden och den audiovisuella biten medan Treasure får jobba på spelmekaniken. En anledning varför jag skulle vilja se just det här samarbetet är att det är just spelmekaniken känns som den enda klagopunkten i Team Icos spel, men den andra viktigare anledningen är att jag inte har någon aning om vad de skulle kunna spotta ur sig om de gjorde något tillsammans. En drömlik resa genom öde landskap möter bullet hell liksom?

2009-08-15, Patrik öhnström säger:

@Vargavaka

nja jag skulle nog villja ha med 3d grafik, det hade varit coolt

2009-08-16, Blixten säger:

@Samson

Jo det hade ju varit en möjlighet men då måste nintendo in i bilden och det vill jag inte (förutsätter att man inte rippar hela spelidén). Jag tänkte mer ett upplägg liknande Dead or Alive där man kör 2 och 2. Disney har ju även väldigt många vackra miljöer som jag tror skulle funka bättre i ett ”vanligt” fighting spel.

Men om man inte ska ta hänsyn mina personliga åsikter så hade ett disney smash bros nog varit väldigt skoj :)

2009-08-16, Tobias J. säger:

Vad sägs om ett sammarbete mellan Disney och Valve? Ett ”Left for Dead: Disney edition”. Tänk er att alla disneyfigurer har blivit zombies och invarderar jorden. Skulle vara så skönt att få knäppa skallen av Musse Pigg.

2009-08-16, mh76 säger:

Silent Hill + Mario. Man är Mario som ska leta efter Luigi i den hemska dimmiga staden. På vägen möts man av vanskapta dinosaurier, sköldpaddor och drakar.

Om jag nu skulle vinna, så vill jag inte ha något Xbox Live guldabonnemang. Orsak: Jag har ingen XBox360. Kanske då istället kan få önska en låt? En låt jag gärna vill höra om jag vinner är Last ninja 2 – The Mansion (obs!: ej The Mansion Loader).

2009-08-17, Jesper säger:

@mh76

Hoppas du vinner, vill också höra den :)

2009-08-19, Janne "Flash" säger:

Tack för ett trevligt avsnitt som tyvärr förstördes något av nyheterna i slutet. Varför skulle trav-/ridintresserade inte vilja utöva sin hobby hemma, precis som skateboardintresserade, DJ-intresserade eller armbågsintresserade? Ert påstående om att stora plastskateboardar har en framtid i hemmen men att detta aldrig kommer lyckas förstår jag inte; det är bra mycket billigare att köpa en riktig skateboard än en häst. Säger inte att det kommer bli någon succé och nog för att ni inte riktigt tillhör målgruppen, men lite öppna ögon tycker jag man ändå kan se saker med. På tal om icke öppna ögon så verkar er nyhetsgubbe ha särdeles träig musiksmak.

Jag är antagligen för sent ute nu, men ett utvecklingssamarbete jag hade velat se är ett mellan Jonathan Blow och Keita Takahashis team. Hade varit intressant att se vad de hade kommit fram till för galenskaper.

2009-08-20, Johan Eklund säger:

Och jag tycker Janne Flash har en särdeles träig uppfattning om andras smaker. ;)

2010-04-28, Fredrik Wikström säger:

Haha, Fredrik-kavalkaden är ju så kul att jag dör!

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.