Radio Speltorsk

09/08/20 – Avsnitt 53

I avsnitt 53 gästas vi nästan på årsdagen av hans förra besök av en gammal bekant, Tommy Rydling. Med en före detta chefredaktör på tråden kretsar diskussionen förstås oundvikligen på Super Plays nedläggning, men vi lyckas rädda åtminstone lite av den glada stämningen genom att demokratiskt utse vinnaren i veckans fråga – Vargavaka, hör av dig till feedback@radiospeltorsk.se för att inhämta ditt pris.

I övrigt är det en mängd heta spel som avhandlas, däribland Operation Flashpoint 2: Dragon Rising, NHL 10 och fenomenet Trials HD. Och så får Tommy förstås chansen att ta revansch i Spelnördbataljen…

Låtlista:
Jade Empire – Global Empire – Jack Wall/Audix/Big Giant Circles/Tweek (OCR)
Mega Man II – Dr. Wily Stage 1 – Takashi Tateishi/Manami Matsumae/Yoshihiro Sakaguchi
Giana Sisters – Chris Hülsbeck/Instant Remedy (RKO)

Länkar:
Vincere vel mori
Super Play

Radio Speltorsk tipsar:
The Dig

Nästa veckas fråga:
Hur ska man modernisera framtidens j-rpg?

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2009-08-19

14 Kommentarer

2009-08-20, testcentralen säger:

Äntligen Torsdag, äntligen Radio Speltorsk!

2009-08-20, mh76 säger:

Alltid intressant *ehm* att *ehm* få *eee* höra Johan *eee* prata *ööö* nyheter :).

Angående veckans fråga: Det mest störande med *eee* jrpg är att de flesta karaktärer *ehm* ser ut att vara max 12 år.*eee* Mer moget utseende *ööö* uppskattas.

ps! Inget illa menat Johan :).

2009-08-20, Johan Eklund säger:

None taken. Jag ligger i träning. En dag ska jag bli som min fjortisidol http://www.youtube.com/watch?v=G6NjoDC-lDk&feature=player_embedded

2009-08-20, mh76 säger:

Tack Johan för länken. Nu fick jag men för livet =(.

2009-08-21, Tobias J. säger:

My eyes and ears!!! Trodde hon var ett skämt, men vad jag förstår så är hon på riktigt?

2009-08-21, Johan Eklund säger:

Hon är, tyvärr, på riktigt.

2009-08-21, Blixten säger:

ARGH! Inte här också, dom här jävla förbannade videobloggarna förföljer mig och förstör mitt liv!

2009-08-22, Elin säger:

Kul med så långt snack och så många positiva ord om Trials HD. Det har varit mitt knark sedan det släpptes, på både gott och ont. Mest ont antagligen :) Det suger upp all fritid jag har i princip och gör att jag försummar alla andra spel jag egentligen vill spela!

2009-08-22, Vargavaka säger:

Yay, vilken trevlig överraskning! Trevligt avsnitt dessutom, bortsett från nyheten om Super Plays fall då. Jag hade ingen aning om nedläggningen innan det här och även om det var ett tag sedan jag läste någon svensk speltidning känns det väldigt tråkigt. Hoppas att medarbetarna finner andra projekt att gå vidare med.

Tack för klargöring ang. ommöbleringen av programelementen, de argumenten kan jag köpa.

Vad gäller den här veckans fråga så var det bra länge sedan jag spelade ett j-rpg. Under 16-bit / 32-bit eran spelade jag en hel del men de senaste åren har jag inte rört några j-rpg spel öht. Detta diskvalificerar mig kanske egentligen från att yttra mig om nyare j-rpg men okej.

Vad jag gärna skulle vilja se i framtida j-rpg är en rejäl avskalning av all dessa tröga spelmoment (level grinding, random encounters, fantasilösa grottor med kistor etc.) och lite nya grepp i historieberättandet. Jag har med min grupp av unga äventyrare räddat världen från säker undergång nog nu, ge mig en berättelse om en medelålders byggnadsarbetare i Tokyo eller vad som helst.
Iofs är det väl så att ”en grupp unga äventyrare räddar världen genom att springa genom grottor och finna kistor” är essensen av ett japanskt rollspel så det kanske helt enkelt är så att genren inte riktar sig mot mig längre. Å andra sidan tyckar jag att conceptet ”linjär historia som uppspelar sig i ett långsamt tempo” kan vara väldigt lockande om de bara släpper på de största klichéerna. Phoenix Wright (inget rpg, men väl storydrivet och japanskt) är mitt favoritexempel på hur bra det kan bli när de gamla fantasyklyshorna skalas bort.

2009-08-23, Tobias J. säger:

Finns mycket som jag inte gillar med j-rpg och mycket som jag gillar också visserligen. Något som jag skulle tycka var uppfriskande vore att se ett j-rpg där man inte behöver ta hand om en grupp med äventyrare. Ofta tycker jag att det blir alldeles för jobbigt att välja ut några favoriter och ständigt kolla om de bär de mest aktuella vapnen eller rustningar. Varför inte bara ge mig en ensamvarg. En äventyrare som alldeles själv ska rädda världen, utan en bunt med dryga kamrater.

Sen skulle det underlätta också om de kunde välja att använda sig av lite mer mogna kvinnoröster. Alla låter som om de vore 14.

2009-08-25, Frexwix säger:

Förnya vete faen… Det mesta är gjort med genren, men guldkornen har trillat igenom sprickorna. Antingen på grund av flytten till Europa, eller av brist på flytt till detsamma. DDS 1 & 2 var i det närmaste ultimata, och led egentligen bara av en halvtaskig meny. Jag har dock alltid saknat materiasystemet från FF7… Ett spel som Tobias här ovan pratar om skulle vara någorlunda fräscht, men kanske inte av J-RPGsnitt. Svår fråga det här, men rent akut behöver de göra något åt stelheten som många nya spel lider av. Miljöerna är nog också något som behöver ses över. Håller med Vargavaka här ovan om att ”rädda världen”-temat börjar bli uttjatat. Nej, vi överlåter förnyandet till Persona-serien, och så kan vi konservatister spela alla tretton-på-dussinet-spel.

2009-08-25, testcentralen säger:

Det handlar väl kanske om att förenkla för mainstreampubliken snarare än förändra speciellt mycket… men jag har svårt att se mig själv idag ägna ett spel så mycket tid som ett j-rpg spel behöver och har svårt att se andra göra det likväl. Förenkla och förkorta men använda hela sitt historieberättande och härliga storysvängar. Kanske.

För övrigt tycker jag att ommöbleringen blev riktigt bra

2009-08-26, NuYu säger:

Måste tacka för tipset om Instant Remedy. Riktigt grym musik minsann.

Sen ska här klagas på JRPG alltså. Ni har ju redan sagt det mesta här ovan, såsom för mycket grinding och det oerhört tröttsamma berättelserna om en liten grupp ungdomar som ska rädda världen. Ge mig något som inte innefattar räddande av världen och mer jordnära berättelser. Dessutom mer skjutvapen, känns som de ibland håller lite för hårt på svärd och annat vasst av någon gammalmodig anledning.

Största problemet mina ögon finner är dock den något sjuka synen de har på kvinnor. I princip alla är lättklädda och storbystade med de vackraste av ansikten. Varför, kan man fråga sig, springer tjejer omkring i kort-kort vart de än går och trots att det finns moster överallt? Deras kvinnosyn behöver förändras, det är inte bara de elaka eller gamla som får se annat än perfekt tråkiga ut.

2009-08-27, Fleischer säger:

Bra avsnitt, synd att så mycket av det slängdes bort på hockey. :)

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.