Radio Speltorsk

09/08/27 – Avsnitt 54

Denna vecka får vi besök av Alex Jonsson från Gamezine som nyss är hemkommen från spelmässan, Gamescom. Ämnet för den här veckan berör japanska rollspel och hur man borde modernisera genren. Vi diskuterar. Med en globetrotter som Alex i programmet så får vi också en knippe färska spelintryck från Tyskland och Gamescom i form av Heavy Rain, Rage, Brink och han har dessutom fingrat på en PSP Go och spanat in den nya PS3 Slim på nära håll. Utöver det har vi skjutit tyskar både i luften i Heroes over Europe och på marken i nya Wolfenstein, Trials HD är på tapeten igen och den andra episoden av Tales of Monkey Island samt Metroid-klonen, Shadow Complex, ventileras. Johan har semester från nyhetsdelen men Spelnördbataljen avverkas i vanlig ordning.

Låtlista:
Alone in the Dark – Who Am I? – Olivier Deriviere
Pilotwings – Fly – Palpable (OCR)
Street Fighter IV – Indestructible – The Next Door

Länkar:
Gamezine

Radio Speltorsk tipsar:
Walkabout

Nästa veckas fråga:
Hur tycker du att betygsättningen ska se ut?

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2009-08-27

18 Kommentarer

2009-08-27, testcentralen säger:

Tack! Hemma och är hostig och då passar det perfekt med lite SPING SPRING HUGG HUGG HUGG!

2009-08-27, testcentralen säger:

och betygsättning… 1-10 är det jag använder, behöver inte vara mer komplicerat än så… men gärna en liten plus och minuslista till betyget…

2009-08-27, samson säger:

ok först lite förtydligande: universat som shadow complex utspelar sig i kallas ”empire” och skapades av chair. chair anlitade sedan orson card att skriva romaner som också utspelas i världen. card är för övrigt mormon och en väldigt uttalad homofob – sedvanlig neogaf-tråd om bobjkott är bara att googla efter.

jag tycker betygsättning är ett idiotiskt påfund för spel, av många anledningar. t ex eftersom spelens kvalite är så tight sammanknutna med deras teknik. om man nödvändigtvis vill ge betyg tycker jag att 0-5 är bäst. fast egentligen räcker det med 0-3 0 betyder värdelöst,1 betyder ok men kan vara riktigt bra om man gillar genren eller franchisen. 2 betyder jättebra och givet köp medan 3 blir reserverat till att ge tributer i stil med att ge bästa-film oscarn till scorsese som en symbol för lång och trogen tjänst snarare än för den aktuella filmen.(fast tänk kojima eller rockstar istället)

så är detta bra? nej det är förstås dåligt och meningslöst, men i mina ögon är detta ungefär vad man extraherar ur alla befintliga betygsystem för spel.

2009-08-28, FrisseFrissén säger:

I den numera nedlagda tidningen N+ tyckte jag att de hade ett roligt system. Istället för siffror hade de en bild på en gubbe som var gladare ju bättre spelet var.
Det bästa betyget var när han med ett brett leende gav tummen upp, och i det sämsta betyget tog han sig för pannan och såg väldigt arg ut.
Annars tycker jag 1-5 är en bra betygsskala.

2009-08-28, Tobias J. säger:

Jag håller till viss del med Samson. Egentligen trivs jag bättre med att läsa mig till vad recensenten tycker om spelet istället för att stirra mig blind på en siffra. OM det nu ska finnas ett betygsystem så är 1-5 system det jag föredrar. Alternativt skulle vara att använda sig av en tumme upp eller tumme ner. Eller som ni själva hade ett tag, flipp eller flopp.

2009-08-28, Blixten säger:

Jag ställer mig i Samson led angående betyg. Jag hatar betyg på spel för jag tycker det blir så fel på något sätt. Vad är egentligen 5/10? Ett halvbra spel? Vad är skillnaden på 2 och 3 av 10. Är det ena lite bättre än det andra men det är fortfarande skit? Om man frågar mig räcker det med 1,2,3 Dvs Skit-Ok-Bra.
Sedan tycker jag spelsiter generellt sätter väldigt konstiga betyg. Ta gametrailers som exempel. Där kan ren jävla dynga få en 7:a ena veckan varpå ett avsevärt mycket bättre spel få betyg i samma nivå veckan därpå.

Jag är mer inne på samma spår som Tobias J. Jag läser och tolkar hellre intryck från spel och försöker skapa mig en egen bild utav spelen baserat på recensenten ord och sätt han lägger upp sin text på.

Till sist, bra avsnitt!

2009-08-30, Samson säger:

Jag har nu ett nytt epitet:

”Samson, ledande när det kommer till åsikter om betygsättning” =)

2009-08-31, Jesper säger:

Håller med Samson också. 1-3 hade varit tillräckligt. Alla dessa 1-10 eller 1-100 är bara löjligt. Spelbetyg är ju alltid VÄLDIGT objeltivt så det man bör koncentrera sig på är vad recensenten faktiskt skrivit om alla elementen samt vilka spel det kan jämföras med. Sedan får man försöka bilda sig en uppfattning ifrån det. Betyget är helt klart sekundärt.

2009-08-31, testcentralen säger:

Jag lände mig väldigt ensam här. Jag började faktiskt med 1-5 men besökarna ville ha det annorlunda och då ändrade jag och nu i och med 1-10 systemet så tycker jag det framgår bättre om ett spel är bra, mindre bra väldigt bra..

med 1-5 blev det väldigt mycket 3:or och det kändes inte heller seriöst. det är en stor skillnad på en 4 och en 6 i betyg nämligen (och båda hade blivit 3:or)…

sen hoppas jag folk läser lite text i alla fall

2009-08-31, Jacob H säger:

Mycket bra program :D
väldigt kul att sitta och lysna på när man har tråkigt, eller annars också :)

Betyg skala tycker jag ska vara 1-10, för om det bara är 1-5, det blir lite svårt att förstå.
Ännu bättre blir det med en liten kommentar, på både plus och minus sida

2009-08-31, fleischer säger:

Skala 1-5 tycker jag är den bästa. 1-10 känns onödig då allt under 5 är oväsentligt.

2009-08-31, testcentralen säger:

man kan ju inte bara recensera bra titlar även om man vill =)

2009-09-01, mh76 säger:

De flesta använder sig utav betygsystemet 1-10. Är det system jag tycker bäst. Det kan kompletteras med plus och minus.

Det perfekta betygsystem använder Gameplayer till sina recensioner. Hoppas att det i framtiden blir en världsstandard.

Kan faktiskt inte förstå varför en del ska använda unika system då det bara förvirrar. Man ska inte behöva läsa på för att förstå vilket betyg en del ger.

—–

Vill passa på att önska mig en låt: Last ninja 2 – The Mansion (obs!: ej The Mansion Loader)

2009-09-01, Vargavaka säger:

Ett betygssystem (gente inget betyg alls) fyller en funktion som konsumentvägledning så även om jag själv inte bryr mig så mycket om betyg är det motiverat. Däremot tycker jag inte att det är motiverat att ge TV-spel en större betygskala än annan underhållning, säg musik eller film, 1-5 räcker väl. Optimalt skulle vara 1-4 (då finns det inget ”meh” betyg i mitten så recensenten måste välja om spelet är bättre eller sämre än medel.

2009-09-01, testcentralen säger:

1-4 är klart ganska intressant faktiskt även om jag är nöjd med 1-10

2009-09-01, Vargavaka säger:

den stora fördelen med just 1-10 är ju att det är ett så utbrett system att alla har något hum om vad siffrorna betyder. Ett udda betygssystem som 1-4 har den stora nackdelen att du måste förklara ditt system för dina käsare.

2009-09-03, Samson säger:

Här har ni en (fniss) wikipediakälla på snackat om Empire.

http://en.wikipedia.org/wiki/Empire_%282006_novel%29#Video_game

2011-04-11, Nitelibly säger:

Study Alternative Medicine http://www.microdynamic.org/ – order generic klonopin cheap xanax Klonopin is not unlike all other medications currently on the market in that it can cause unintended side effects. [url=http://www.microdynamic.org/]buy clonazepam online[/url]

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.