Radio Speltorsk

Spelögonblick – Slutet i Half-Life 2: Episode 2

Det finns få spelögonblick som berör på samma sätt som slutet i Half-Life 2: Episode 2. Valve har med serien länge byggt upp en relation mellan spelaren och de karismatiska karaktärerna i Half-Life-världen för att helt plötsligt rasera allt. Det är gjort med en precision och fingertoppskänsla som är väldigt ovanlig när det gäller spelmediet. Den avslutande delen är effektfullt berättande när det är som bäst och det är svårt att inte bli tagen.

Spelet byter tempo. Alyx och Gordon är efter hårt stridande mot enorma Striders tillbaka på rebellernas bas och med en raket avfyrad som ett sista motangrepp kan de pusta ut. Alyx pappa Eli ansluter och de går till hangaren för att kliva på helikoptern som ska ta dem därifrån. Plötsligt smäller det till och ett bländande vitt ljus täcker synfältet. När synen kommer tillbaka tvingas Gordon och Alyx att se på när Eli brutalt mördas av en av de två Advisors som infiltrerat basen. Strax innan Alyx går samma öde tillmötes ingriper robothunden Dog och får de mekaniska monstren på flykt.

När bilden fadar ut till svart och Alyx snyftande fortfarande dröjer sig kvar är det svårt att inte gripas med i den bedrövelse som är episodens slutsekvens. Det är starkt, sorgligt och fantastiskt på samma gång.

2009-10-04, Andreas

0 Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Kommentera