Radio Speltorsk

Vi minns Dreamcast

dclogobig

Idag för exakt tio år sedan släpptes som bekant Dreamcast här i Sverige och trots en kort livstid lyckades den bjuda på en hel del härliga spelupplevelser. Jag antar att alla liksom jag firat dagen med att spela om gamla DC-spel, vilket givetvis väcker en våg av nostalgi och minnen från svunna tider.

Det finns flertalet anekdoter man skulle kunna dra sig till minnes men det jag förknippar allra starkast med maskinen är nog Virtua Tennis. Trots att jag är den kanske mest inbitna sporthataren någonsin har det spelet tagit sig upp på en väldigt kort lista av multiplayerspel som fortfarande alltid plockas fram, bredvid bland andra Street Fighter II, Final Liberation och Super Mario Kart. Jag vill inte ens veta hur många timmar vi plöjt ned i det spelet och det är den största enskilda anledningen till att Dreamcast fortfarande stolt står inkopplad i min tv-apparat. Man vet ju aldrig när vänner kommer förbi på besök, liksom.

Flerspelaraspekten var ju rent allmänt en stark fokus för Dreamcast och jag minns när jag just skaffat Sega Rally 2. Så här i efterhand känns det inte lika vasst som ettan och 2006, men jag hade som vanligt en segdragen batalj mot en av mina kamrater/fiender. Vi brukar vara jävligt jämnt matchade i nästan alla spel, och så även här. Men när jag kom hem från jobbet andra dagen efter Sega Rally 2-inköpet hörde jag motorljud bortifrån tv:n. Min lymmel till kompis hade sjukskrivit sig och tagit sig in med min extranyckel bara för att kunna tjuvöva hela dagen och tydligen hjälpte det, för därefter var han snäppet vassare än mig och det har hållit i sig i det spelet i alla år framöver.

Vad har ni andra för minnen av Segas sista konsol?

2009-10-14, Sebastian Magnusson

3 Kommentarer

2009-10-14, Andreas säger:

Så fort Dreamcast nämns så måste man också nämna Shenmue. Spelet har tonvis med skönhetsfläckar men var trots det banbrytande för sin tid. Annars var det Marvel vs Capcom 2 som gick varmast hemma tillsammans med Chu Chu Rocket. Två spel som står sig än idag.

2009-10-14, Fleischer säger:

Grandia 2 och Skies of Arcadia är det jag tänker på. Två av dom bästa rollspelen till dagens datum.

2009-10-14, Blixten säger:

Ägde aldrig någon DC men av någon anledning (kommer faktiskt inte ihåg) så hade jag tillgång till en över en helg. Fick en hel drös med spel som jag snabbt testade pga den uppenbara tidsbrist jag hade. Kommer ihåg att jag fastnade direkt för Jet Set Radio och Crazy Taxi. Båda spelen är ju fortfarande helt jävla fantastiska. Tar varje chans jag får att spela dessa spel. Har nog än idag inte sträckspelat så länge utan sömn och mat som när jag hade en DC där hemma och det tycker jag säger något om denna konsol.

Kommentera