Radio Speltorsk

09/10/29 – Avsnitt 63

avsnitt-63Retroresans Anders Brunlöf gästar oss i veckans avsnitt och pratar om den egna podcasten, Gameplayer och kändisar. Men än mer spelsnack blir det när vi delger er våra intryck från Borderlands, Batman Arkham Asylum, Final Fantasy IV, Megaman X, Forza Motorsport 3, Bayonetta och Nick Chase: A Detective Story. Nya Spelnördbataljen dyker upp igen, likaså Nyhets-Johan och utöver det en intervju med Pelle Lundborg, vd för Nordic Games, som snackar om det kommande Wii-spelet, We Sing.

Låtlista:
Batman: Return of the Joker – Sewers
Skullmonkeys – Sno Yell Oh
Ristar – Du Di Da
Superfrog – End of Game
Wonderboy III – Monster Town

Radio Speltorsk tipsar:
Blackthorn
Snatcher

Länkar:
Retroresan
Nordic Games

Nästa veckas fråga:

Vad förväntar du dig av nästa generations spelkonsoler?

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2009-10-29

15 Kommentarer

2009-10-29, mh76 säger:

Johan, du behöver inte svettas denna vecka haha :).

Ang. veckans fråga:
Jag tror att vi inte kommer få lika stort kliv till nästa generation rent hårdvarumässigt. Vilket gör att det grafik och ljud inte kommer vara så mycket bättre. Däremot kan vi nog räkna med ett ordentligt online-stöd för samtliga konsoler (*host* Wii *host*). Samtliga konsoltillverkare tror jag kommer satsa stenhårt på onlinemöjligheter. Låta spelarna få integrera mera med spelen. Jag tror Sony kommer skrota Home i nästa generation och satsa mer på att få in internettjänster i XMB. Nintendo kommer ta bort sina Friend Codes och göra onlinestöd till ett grundkrav i spel. M$ kommer fortsätta så som de gjort hittills, dvs inplantera olika internettjänster samt se till att samtliga spel kommer gå köras online mot även pc-ägarna.

Kort och gott: nästa generations konsoler blir ett med internet.

2009-10-29, Zejho säger:

Riktigt intressant avsnitt måste jag säga, med bra gäster och intressanta spel som tas upp. Bästa delen av avsnittet tycker jag var intervjun med Pelle Lundborg, han hade mycket intressant att säga.

När det gäller veckans fråga så måste jag säga att jag gärna ser att denna generation håller på i flertalet år framöver. Känns som tiden gått väldigt snabbt sen 360:n kom ut. Hursomhelst, eftersom vi skulle delge oss av förväntningar så hoppas jag att amibitionen inte ska vara att ha så bra prestanda som möjligt, utan istället att ändra spelupplevelsen, inte nödvändigtvis med hjälp utav rörelsekänslighet, men att kanske ta just den gemenskapen och lättillgängligheten som finns på Xbox Live till nästa nivå. Att göra det enklare att vara ”social” samtidigt som man spelar. För det är ju alltid roligare att spela med vänner än med någon fjortis i USA.

Jag är väldigt nöjd med nuvarande generations prestanda, nästa generation får gärna erbjuda bättre grafik, men jag ser det inte som en nödvändighet att det ska bli samma kliv som mellan PS2 och PS3, men inte lika skillnad som mellan Gamecube och Wii heller för den delen. Ta Uncharted 2 till exempel. Ett spel som erbjuder en grafik av sällan skådat slag och jag känner att det är tillräckligt för mig, jag behöver inte mer realistisk eller snygg grafik.

2009-10-29, Sebastian Magnusson säger:

@Zejho – Ja, jag tyckte Pelle var grymt kul att intervjua, vilken jäkla historia det där företaget har!

2009-10-30, Nick Carlsson säger:

Även jag håller med om att intervjun med Pelle var väldigt intressant, men Anders var också en bra gäst! Alltid kul att få in lite retro.

Angående den nya spelnördbataljen får jag nu efter lite eftertanke slänga in ett njaaaa. Jag tyckte inte det blev riktigt lika spännande som med det andra upplägget.

Nästa generations konsoler? Jag får hålla med om att onlinedelen kommer att bli viktig, i synnerhet för Microsoft och Sony, ska jag vara helt ärlig vet jag inte vad jag tror om Nintendo. Om de ser till helheten av sin användarbas, är en onlinesatsning rätt strategi? Är alla mainstreamspelare intresserad av detta?

2009-10-30, Moroten säger:

Nintendo kommer helt klart vilja fortsätta sin inriktning mot casualspelarna tror jag. Men jag tror också att de nu börjar inse att deras mest lojala fans som har hängt med sedan NES börjar att svika dem. Därför tror jag (hoppas jag i alla fall) att de kommer satsa ordentligt på grafiken nästa generation.
Och väldigt mycket på onlinedelen hoppas jag.

Nintendo vill ju få casualspelarna online, det ser vi redan nu i och med att de har startat upp sin wii ambassador campaign. Och då tror jag det blir nödvändigt för dem att slopa friend codes. Det måste kunna gå enkelt att gå online för de som inte är så vana vid teknik.

Om vi skall gå över på lite mer orealistiska tankegångar skulle det vara grymt häftigt om man kunde uppleva spelen via känseln, lukten och smaken. Det skulle också vara häftigt om man kunde ha något på huvudet eller något som kunde göra så att man får olika känslor via elektriska impulser eller nåt.

Tänk att fajtas i ett krig och så får man en kniv i bröstet och upplever en enorm smärta på riktigt fastän det inte blöder. (Ja, det kanske inte skulle vara så skönt men lite häftigt ändå.)

2009-10-30, Styrbjorn säger:

Riktigt intressant avsnitt, trevligt med en gammal låt från Superfrog med :) *tummen upp*

Ja förhoppningsvis tar Nintendo sitt förnuft tillfånga och slopar det där förbannade sjuka friend codes systemet.

2009-10-30, Blixten säger:

Jag förväntar mig eller drömmer snarare om ett par glasögon och en dräkt. Dessa 2 tillsammans tar dig helt in i spelet och du ÄR spelkaraktären. När du rör kroppen rör du dig i spelet. Skjuter du med vapnet du håller irl skjuter du i spelet. Allt detta sker på en slags plattform du har hemma som rör sig åt det hållet du själv rör dig. På detta vis slipper du att yra runt i vardagsrummet och springa in i väggar och krukor. Dräkten du har på dig är hyper-advanced helt enkelt.

Detta vore den ultimata konsollen och mest lämpad för fps antar jag :)

2009-10-30, FrisseFrissén säger:

Kul avsnitt. Nordic Games kommer jag ihåg, det var ju rena julafton när deras tjocka katalog damp ned i brevlådan. Jag har tyvärr inte kvar någon Nordic Games-katalog, men jag har sparat ett par kataloger som kom efter att de blev uppköpta av Gamplay. De katalogerna kommer jag aldrig att kasta, det är jag alldeles för nostalgisk för ;)

2009-10-31, Jacob H säger:

Tejanre :)
tack för ännu ett underbart program :)
och angående Spel-Nörd-Bataljen: jag tycker att det har blivit mycket bättre.
precis som någon(ursäkta att jag glömt) så får gästen mera rum.
dock tycker jag att 80 sekunder var lite för mycket, de ska ju bli lite stressade ;)
och om du passat en fråga, så tkr jag inte att de ska få svara igen på den ;)
då blir det ännu mera stressade ;)
tack ännu en gång :D

2009-10-31, Ljungan1050 säger:

Hej hej.
Det bästa avsnittet än så länge. Tyckte det var väldigt trevligt och det var länge sen jag garvade så.

Keep Up the Good Work!!!

2009-11-01, Gwellmyn säger:

Jag gjorde faktiskt praktik på Nordic Games när jag gick i sjuan. Kommer att det var så sjukt häftigt med deras stora lager. Kommer också ihåg att det fanns en riktigt störig person som var anställd. Han var väl i typ 20-års åldern och skulle tvångt hävda sig hela tiden för oss praktikanter.

Så till veckans fråga. Jag förväntar mig att online delen utvecklas ytterligare, precis som föregående talare. Jag förväntar mig även att Nintendo kommer ligga ett steg bakom Sony och Microsoft i det grafiska. De kommer förmodligen hoppas på en ytterligare framgång med en billigare maskin, även om de denna gång kommer åka på en nit som i fallet med N64 och Gamecube.

Jag tror även alla tre utvecklarna kommer satsa mer på casualspelarna, det är tyvärr där pengarna finns att hitta.

Jag tror även att Apple kommer ge sig in i spelmarknaden med en ännu mer utvecklad Iphone. De har nog fått lite blodadtand nu och skulle nog gärna roffa åt sig mer ifrån Nintendo DS och PSP.

2009-11-02, Vargavaka säger:

Pysmysigt avsnitt, intervjun var väldigt intressant.

Ang. spelnördsbataljen så tycker jag nog att ni borde överväga att inte ge en andra chans på passade frågor. Hur hade ni bestämt en vinnare ifall Anders hade fått lika många rätt som Sebastian? De båda fick ju fortsätta med sina pass-frågor tills tiden rann ut (ingen var snabbare än den andra).

Vad gäller nästa generation hoppas jag att utvecklingen jag tycker vi har sett denna generation får blomma ut fullt. Att spelutvecklare äntligen får så satans mycket prestanda att det inte blir ekonomiskt försvarbart / intressant att försöka pressa ut allt ur hårdvaran för sakens skull och spelutvecklare i större grad frågar sig själva vad de vill göra istället för vad de kan göra.

2009-11-03, Jesper säger:

Härligt med lite Blackthorne nostalgi, även om jag diggar Flashback mer :)

När det gäller nästa generation så tror jag inte heller att det blir så mycket mer kraft i konsolerna utan att det fokuseras mer på hur man ska använda dem, så även online. Blir nog mer och mer en internet/social media maskin med spel funktion.
En sak som jag hade velat se är mer stöd för crossplattform spel så att det kvittar vilken maskin eller dator man har, alla kan spela mot varandra ändå. Skulle kanske ta död på den där uråldriga myten om att padda är bättre än mus + tangentbord ;)

2009-11-05, Anders Brunlöf säger:

Trevligt avsnitt! Grämjer mig fortfarande för min pissiga insats i Spelnördbataljen, och jag kräver revansch! Seriöst, skitkul att vara med, är gärna med fler gånger.

Fortsätt nu göra bra radio!
/Anders

2010-04-29, Lyssna på mig i veckans Radio Speltorsk « BITLÖF säger:

[...] var också tillbaka (var även med i Avsnitt 63) för att ta min revansch mot Sebastian, då han krossade mig i senaste Spelnördbataljen. Jag [...]

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.