Radio Speltorsk

09/11/12 – Avsnitt 65

avsnitt-65Den här veckan får vi främmat av inte bara en gäst utan två. Jonas Högberg gör återbesök medan Johan Henriksson förlorar sin podcastoskuld. Vad herrarna har gemensamt är den nylanserade indiebloggen Ludus Obscura och ambitionerna bakom avslöjas. Johan berättar också om sin omtumlande karriär som spelskribent. Det blir utöver det mycket indiefokus både i form av spelintryck och tipsardel från våra gäster medan både jag och Sebastian har nördat ner oss ordentligt i Dragon Age: Origins. Spelnördbataljen är mer episk än någonsin när tre personer gör upp om den åtråvärda titeln och sist men inte minst så återvänder Johan Eklund med sitt nyhetsbabbel.

Låtlista:
Bionic Commando – Main Theme (piano version)
Cave Story – Cave Story Theme
Ai Chou Aniki – Track 5
Wizard & Warriors – Stage 1

Radio Speltorsk tipsar:
Lilt Line
Brutal Mario

Länkar:
Ludus Obscura
Simon Beglinds artikel på Gamingeye

Nästa veckas fråga:
Vilken är den bästa konsolgenerationen? (alla generationer finns listade här)

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2009-11-12

12 Kommentarer

2009-11-12, Ludus Obscura represent! | Ludus Obscura säger:

[...] Jag och Johan gästar Radio Speltorsk! [...]

2009-11-12, Rafner säger:

Härligt att ni gillar Dragon Age! Definitivt årets spel enligt mig. Är just nu 40 timmar in i spelet (på PC så klart) och har klarat kanske 30-35% av det, finns så otroligt mycket att göra. Jag älskart’!

Angående veckans fråga: Jag började egentligen spela konsol ordentligt först iom Xbox (sjätte generationen). Jag fick den på releasedagen tillsammans med Halo (vilket visade sig vara ett helt fantastiskt spel). Införskaffade även en Gamecube under den generationen.

Från den nuvarande line-up:en äger jag bara Xbox 360, men det räcker gott och väl. Spelar väl inte så jättemycket, blir mest PC nu för tiden. Men om jag ska välja mellan sjätte och sjunde generationen så blir det absolut den nuvarande. Vi har ungefär samma sorts spel som förut, även om de såklart har blivit än mer påkostade. Det jag gillar mest är dock hur allt runt-i-kring har tagit bamse-kliv framåt. Online-möjligheterna, XBLA, PSN och Virtual Consoe. Alla community-funktioner. Etc. etc. Det finns så mycket att göra och så många att spela tillsammans med.

2009-11-12, mh76 säger:

Blev chockad att du Andreas inte sa Dragon Age som ditt sämsta köp. Jag menar du verkar ju inte alls gilla spelet hehe :).

Veckans fråga: Jag tycker att förra och denna generationen är dem bästa. Playstation 2 och 3 har gett mig så otroligt mycket nöje att det är sinnessjukt.

2009-11-13, Blixten säger:

Oj vilken avhyvling man fick i detta avsnittet. Sebbe kallar mig galning och gästen kallar mig lögnare. Inte ens du Andreas som verkar så snäll försvarade mig!

Får väl sluta och ge kontroversiella svar och börja ljuga på riktigt istället och bara säga saker som går hem hos gemene man ;)

Uppskattade verkligen detta avsnittet (efter diskussionen om veckans fråga), gästerna hade mycket intressant och prata om och verkade vara sköna snubbar som visste vad dom ville i livet och stod för det. Kudos till hela gänget!

Vet inte om man vågar svara på veckans fråga i fortsättningen men jag ger det en chans till. Jag tycker det är svårt att välja en generation. Jag har genom mitt liv ägt följande konsoler. Sega Mega Drive, Xbox, Xbox360 och ett Wii.
Wiin kan vi stryka direkt, sålde den efter 1 månad. Sämsta spelmaskin jag någonsin ägt.
När jag var ung var min sega den bästa pryl jag ägde. Hade fantastiskt kul med den och kan fortfarande dra fram den när jag är hemma hos mina föräldrar kring högtider bara för att minnas.
Xboxen öppnade en ny värld inom spelande för mig, det var det snyggaste jag sett tyckte jag då och fick tillbaka de känslorna jag hade när jag satt med Segan.
Så till sist till 360:n. Ja vad ska man säga om denna fantastiska låda. Den har gett mig så mycket glädje och även en hel del nerd-rage. Men den är framförallt min oas av ”fritid”. Det är vid min 360 jag kan sätta mig i lugn och ro och inte behöva tänka på annat. Låter kanske dumt men det är också här jag kan ladda om mina batterier inför kommande dagar. Vissa läser en bok, vissa går på opera, jag sätter mig vid 360:n.

Vill egentligen inte välja för alla har haft sin storhetstid men om jag måste så får det bli nuvarande generation pga av den stora delen utav mitt liv den har och hur viktig den är för mitt välbefinnande.

2009-11-13, Sebastian säger:

@Blixten – hårda ord, men du vet väl att de är sagda med kärlek? Eller ja, från min sida i alla fall, den där Jonas vågar jag inte uttala mig om ;)

Gudarna ska veta att jag är en kontroversernas man själv, jag har lyckats tycka illa – eller åtminstone mindre bra – om så allmänt avgudade spel som Ocarina of Time, Ico, Super Mario Bros 3, Gran Turismo och (urk!) Half-life.

2009-11-13, mh76 säger:

Blixten: Tyckte det lät som att Andreas och Sebastian sa det med kärlek. Tror nog att även gästen Jonas gjorde det med.

2009-11-14, Jesper säger:

Blixten: Jag stödjer dig helt och hållet som sagt angående Bioshock. Ett spel ska man uppskatta att spela, skulle jag vilja titta på det så laddar jag en film.
Stämningen är grym men likt Andreas håller jag med om att det bara några minuter in i spelet blir det alldeles för mycket skjutandes av massa tråkiga opersonliga fiender som beter sig som stelbenta spasma puckon… nä usch…

2009-11-14, Blixten säger:

Bra sebbe, då kan vi stryka ett streck över detta! Nej men skämt åsido, jag var inte fullt seriös med mitt ovanstående lidande heller. Va bara tvungen att kommentera det :)

2009-11-15, Zejho säger:

Har själv införskaffat Dragon Age till 360 och jag tycker det är fantastiskt bra, årets överraskning för egen del. Tycker faktiskt att spelkontrollen ändå fungerar förvånansvärt bra med tanke på att det är på konsoll. Kan dock tänka mig att PC versionen är mycket bättre vad gäller att lägga upp strategier och liknande, men PC spelande är inte riktigt min grej :)

Vad gäller veckans fråga så tycker jag att den femte generationen är den bästa. Det beror nog mycket på att jag växte upp med Playstation och Nintendo 64, men det kom väldigt mycket bra spel som jag än idag rankar bland de bästa som någonsin släppts.

2009-11-15, Meroigo säger:

Tack för ännu ett fint avsnitt, pojkar. :)

Generation sex (PlayStation 2, Xbox, GameCube) måste ju vinna i och med att det var då jag blev riktigt insnöad på tv-spel. GameCube, fy fan vad jag älskar den. Jag var 13 år när den släpptes, en finfin ålder för tv-spel. GameCube, så många bra spel, så många fina minnen. Skaffade efter några år dessutom en PlayStation 2. En hel del fina minnen där med. Spelade under generationen väldigt mycket Game Boy Advance. Räknas den med där också? Kärlek som får plats i fickan är det i alla fall.
Men detta svar säger ju egentligen inte att den generationen är ”bäst”. Mitt svar baserar jag på personliga känslor och minnen från den tid då jag hade som roligast med tv-spel. Men, det kanske bara är baserat på sådant som man kan svara på denna fråga? För mig var ju generation sex bäst. En generation jag minns tillbaka till med glädjetårar i ögonen.

2009-11-16, Jesper säger:

När det gäller veckans fråga så måste jag ge mig på en gissning att den som är bäst för varje person förmodligen har en anknytning till den generationen de växte upp med och spelade när de befann sig i tidiga ungdomsår. Precis som Merogio här ovan nämner.

För min del så är det utan tvekan den fjärde generationen som lämnat störst intryck, men då också för att jag kanske var lite för ung när tredje generationen begav sig(läs 6-11 år) plus att jag aldrig ägde ett NES. Dock hyrdes en på videobutiken var och varannan helg :)

SNES införskaffades på releasedagen av farsan som lurade mig att det inte skulle bli något, men när man kom hem så dök den upp på kvällen :)
Detta efter att jag tjatat om ett Mega Drive i 1 år, men SNESet slog klart Mega Drive med hästlängder.

2009-11-16, Gwellmyn säger:

Oj, vilken otroligt hemsk fråga ni ställer. Alla generationerna har ju sin charm. Tredje generationen är ju den som fick mig att stort börja spela. Samtidigt känns fjärde generationen som den som fick igång hardcore spelandet på ett annat sätt. Sen tycker jag nog faktiskt att det är först nu i sjunde generationen som spelvärlden fått sig ett uppsving igen efter att femte och sjättegenerationen kändes lite avsvalnad. Eller så är det för att jag under den tiden hade andra saker som var mer intressant i mitt liv just då.

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.