Radio Speltorsk

Varför Rock Band inte förtjänar namnet

Ja ja, Rock Band är ett coolt spel även om plastleksakshysterin börjar dö ut. Men tar man sig en sådan titel bör man åtminstone försöka leva upp till den, och trots ett digert låtutbud har Harmonix lyckats missa några av rockhistoriens allra mest definierande stycken. Mina damer och herrar, jag ger er fem försummelser som Rock Band måste korrigera.

5. Allt av Thåström
Det torde ju förefalla uppenbart. Att släppa ett spel med namnet ”Rock Band” i Sverige, utan att ta med Sveriges enda rockstjärna. Nog för att det kan accepteras inledningsvis i och med att han inte är jättekänd utanför landets gränser, men jag har hört rykten om att det är massa svenska låtsasrockare som dykt upp som dlc på senare tid. Så korrigera detta tack.

4. Theme of Laura
Nog för att Theme of Laura är lite sådär halvsoftrockig i original, men vi som såg Akira Yamaoka framföra den i Stockholms Konserthus 2007 vet hur den egentligen ska låta. Helt ogenerade läderbyxor och tidernas hårdaste elgitarriff räcker för en plats på den här listan.

3. Eternity
Vad får man om man korsar Deep Purple med Final Fantasy? Ian Gillian med Nobuo Uematsu. Svar: Eternity, bosstemat från Blue Dragon. Uematsu hade alltid tänkt sig sin stridsmusik som ren hårdrock, men tidigare hårdvaras begränsade ljudchip begränsade slutresultatet. Icke så denna gång. Denna ljuva fusion mellan öst och väst är så rockig att jag till och med själv gjort en cover på den.

2. Allt från Mega Man
I princip varenda not i Mega Man-spelen är rockhistoria, det vet redan alla. Och det borde väl fan räcka om något?! Men som ytterligare belägg presenterar jag här nedan ett videoklipp från Powerplay: A Mega Man Experience, en sjukt galen kväll som fortfarande är den fettigaste konsert jag någonsin varit på. Trots (eller kanske tack vare) en hälsosam förfriskningsnivå.

1. Konya wa Hurricane
Jag säger hårdrock, vad säger du? Just det, Konya wa Hurricane. Själva definitionen av 80-talsrock. Att missa Konya wa Hurricane ogiltigförklarar inte bara Rock Bands existensberättigande, utan förolämpar hela rockgenren.

2010-03-30, Sebastian Magnusson

12 Kommentarer

2010-03-30, Sebastian säger:

Vi som växte upp med Manga Entertainment kanske bättre minns den (förhållandevis fruktansvärda) engelska versionen av Konya wa Hurricane:

http://www.youtube.com/watch?v=uJ1f2gqDGqs

Ytterligare bonus – live action-spelning av Konya wa Hurricane. Kanske ännu mer 80-talsepisk än den animerade:

http://www.youtube.com/watch?v=y48ZwmVF-2M

2010-03-31, Voxbox säger:

Intressant lista. Själv kommer jag inte köpa ett nytt musikspel förens jag kommer kunna rocka loss på det här viset i det:
http://www.youtube.com/watch?v=3LudvrIdR54

2010-03-31, Lance McCloud säger:

Allt jag kan tillägga är… vad fan hände med japansk sci-fi? Vi hade coola saker som Bubblegum Crisis, klassikern Akira och diverse Masamune Shirow serier. Nu har vi skräp och dynga som Strike Witches och diverse ännu värre härmapor, urvattnade Gundam/Macross serier och tråkiga Go Nagai remakes. Vad fan hände?

2010-03-31, Sebastian säger:

Ja, har rent allmänt rört mig bort från anime på senare år. Sent 80-tal/tidigt 90-tal hade en del fantastiska serier, innan allt blev så hårt och kantigt. Såg Gunbuster för första gången häromdan, där har vi sån där klassisk mysig sci-fi som jag saknar.

2010-03-31, Gwellmyn säger:

Meh! Var är Rebell-Robban!!!

2010-03-31, Sebastian säger:

@Gwellmyn – Är det han som brukar sjunga i tunnelbanan?

2010-03-31, Gwellmyn säger:

Jupp. Skulle bli grymt imponerad om han lyckades ta sig in på Rock Band scenen.

2010-03-31, Fleischer säger:

Håller med anime var bra mycket bättre förr.

2010-03-31, Andreas säger:

Finns inte Thåström med i nåt av Rock Band/Guitar Hero-spelen alltså? Sopigt i så fall.

Den dagen de gör en renodlad punkvariant köper jag två ex av både instrumentuppsättningen och spelet sanna mina ord. Vore skitballt att lira låtar med Strebers, Cosa Nostra, Asta Kask, DLK, Radioaktiva räker, Dia Psalma mfl med plastinstrument i vardagsrummet. ^^

2010-04-01, Kiddo säger:

”Allt av Thåström”

Och så har du med Staten & Kapitalet som inte Thåström har skrivit ens.

2010-04-01, Sebastian säger:

@Kiddo – Poäng ;) Men oavsett hur mycket jag gillar Blå Tåget tror jag inte de hade platsat i Rock Band ^^

2010-04-02, Henrik Blomgren säger:

Sebastian: Till den engelska kan jag bara säga: Va fan sjunger de inte seriöst för? Texten skulle passa till musiken, men just bara att de inte sjunger ordentligt och låter som de inte är intresserade förstör låten.

Har du sett DieBuster också? Var ju en uppföljare till GunBuster, eller samtidigt utspelandes beroende på hur man nu ska se det hela :)

Har hållit på och sett anime sedan jag var ganska ung. Och visst, man börjar tröttna litet på återkommande storys och så. Men ibland lyckas de otroligt väl med animationerna och designen och då ser det riktigt bra ut.

Dance in the Vampire Bund exempelvis har lyckats riktigt bra. Dock så lär vi nog få väldigt svårt att se den här i väst då Funimation nog kommer censurera bort det mesta :(

Men ack så bra låten är :) Måste ta tag och kolla in orginalserien.

Även får man ju tänka på hur animen tillverkas numera. Det gör ju att man tappar i vissa fall.

Känns även som att vissa serier pressar gränserna för hur långt man kan gå. DVD skivorna innehåller oftast material som censureras bort vid TV-sändningar.

Kommentera