Radio Speltorsk

Avsnitt 81

avsnitt-81Ensamma och gästlösa slår vi till med ett lite anspråkslösare avsnitt denna gång, faktiskt det kortaste reguljära sedan forntidens dimmor. Men inte utan sina godbitar, däribland lite tankar om svenskutvecklade Bob Came in Pieces och PSP-godbiten Half-Minute Hero samt ett tips om gamla äventyrspärlan Gobliiins.

Låtlista:
Xenosaga Episode III: Also Sprach Zarathustra – We’ve got to believe in something
Half-minute Hero – Main theme

Länkar:
Bob Came in Pieces
Bärbar Gamecube-mockup

Radio Speltorsk tipsar:
Gobliiins Trilogy

Nästa veckas fråga:
Vad skall vi fråga Fatshark om i nästa veckas avsnitt?

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2010-04-08

29 Kommentarer

2010-04-08, mh76 säger:

Synd att det var ett kort avsnitt =(. Hoppas ni inte börjar tröttna på göra podcast.

Veckans fråga:
En skämtsam fråga: Varför kallas ni för Fatshark och inte för Thindolphin? :)
Lite seriösa(?) frågor: Varför valde ni westerntema till ert premiärspel? Planerar ni släppa DLC?

2010-04-08, Andreas säger:

@mh76: No worries! Vi tycker fortfarande att det är kul att göra Radio Speltorsk, vissa dagar mer än andra dock. Att det här blev i kortaste laget berodde på att den tilltänkta gästen ställde in. Inget att göra nåt åt helt enkelt.

2010-04-08, Peter säger:

Kul att ni tar med spelutvecklare i programmen ibland (som nästa vecka med Fatshark).

Men jag skulle också tycka att det vore kul om ni någon gång tog med en gäst som inte just arbetar med utvecklingen av spelen utan som PR-ansvarig eller så för någon distributör/utgivare. Det skulle vara kul att få reda på lite vad en sån person arbetar med. Hur den personer sköter det med presskontakter och sånt.
Det tycker jag skulle vara kul.

Jag har inte lyssnat på dagens avsnitt än men skall göra det sen.

2010-04-08, Sebastian säger:

Vill redan på förhand ursäkta för att jag låter som ett håglöst mongo under avsnittet. Hade brist på sömn och ett överflöd av feber under inspelningen.

2010-04-08, Andreas säger:

@Peter: Spana in det här avsnittet http://radiospeltorsk.se/2009/02/26/090226-avsnitt-34/

Vi kommer förmodligen att ha fler gäster av den här typen i framtiden. Kanske redan om ett par veckor. Den som lever får se. :)

2010-04-08, Peter säger:

@Andreas: Ja, Boel var riktigt trevlig när hon var med.
Hon får gärna vara med fler gånger.
Gött med många trevliga gäster

2010-04-08, Fleischer säger:

Fråga: Är det svårt att få ett spel som har olika klasser att bli jämna? Speciellt när dom har olika förmågor och synergier.

2010-04-08, Fleischer säger:

^^ Oj vart lite luddigt kanske. Är det svårt att få klasserna jämna.

2010-04-08, Skalet säger:

Har lyssnat på er för på tok för mycket utan att kommentera. Hållt mig i bakgrunden allt för länge. Får väl passa på att ge lite ryggdunkningar när jag ändå skriver. Bra avsnitt som vanligt, spelar ingen större roll att ni kör på tu man hand.

Förresten vart importerar man Lunar, blev lite sugen.

2010-04-08, Sebastian säger:

@Skalet – Tack för berömmet! När jag importerar kör jag i princip bara på VGP. Bra priser, i princip aldrig tull och ofta leverans inom 3 dagar.

http://www.videogamesplus.ca/

2010-04-08, Skalet säger:

Man tackar.

2010-04-09, Samson säger:

Kul att Andreas namedroppade Resan lite. Jag tyckte det var ganska skönt omväxlande med bara orginaltorskarna ”i studion”.

2010-04-09, Adri säger:

Har ni någon bild på hur eran första webbsida såg ut? Om jag inte minns fel så hade ni, faktiskt, en fisk (torsk?) på den. Jag är osäker om det var den första, men den var i alla fall en tidig design. Det skulle vara en nostalgisk upplevelse!

Om inte annat så har ni kanske kvar de olika banners och/eller logotyper som ni har använt er av. Kul att se hur sidan har utvecklats.

2010-04-10, Anders Brunlöf säger:

Tack för all kärlek grabbar! Och jag och Samson på RR gillar er minst lika mycket! Även om jag sackar efter ibland – men det handlar inte om kvalitet utan istället min fritid.

2010-04-10, Andreas säger:

@Anders & Samson: Nemas problemas! Retroresan är bra skit. :)

@Adri: Spana in de här blogginläggen:
http://radiospeltorsk.se/2009/09/18/radio-speltorsks-hemside-evolution/

http://radiospeltorsk.se/2009/09/18/den-morka-sanningen/

2010-04-10, Peter säger:

Det snackades ju i avsnittet om specialavsnitt och sånt och ett som ni verkligen borde ha är ju en Zelda-special och en Super Mario Special.

(Ja, jag vet att ni redan haft det men de är så bra spel att man gott kan göra en extra specialare om det)
Please!

2010-04-10, Voxbox säger:

Jag är väldigt missnöjd med Andreas genomgång av Half-Minute Hero. Han lyckas inte alls förmedla att det är världens bästa spel.

Försök gärna snacka mindre om spel som bara har spelast 15 minuter, och snacka mer om dom när ni är klara med dom.
Det här är något man sett/hört förut. Nu har t.ex. HMH beskrivits med en massa luddigheter och felaktigheter på ett introducerande vis. Sen när Andreas har spelat ut det så kommer han förmodligen bara säga ”Jo det var ett svinbra spel, vissa spellägen mer än andra…” och inte mycket mer.
Han kommer förmodligen inte nämna att vare nivå i Hero läget har 2 olika achivements man kan uppnå, att det finns flera olika tillvägagångssätt och slut på i princip alla nivåerna, att det finns massvis med ”branching paths” på världskartan eller att att alla nivåerna spelas för time-attack som man kan jämföra med andra online. Spelet är helt enkelt så jäkla packat.

2010-04-10, mh76 säger:

När får vi veta mer om nyhetsdelen? Vi skulle ju fått veta det om ett eller två avsnitt. Vilket vi blev lovade för tre veckor sedan. Måste väl finnas någon som vill läsa upp nyheter?

2010-04-11, Sebastian säger:

@mh76 – Ja, förlåt mitt något förhastade löfte om info, Vi skall ta oss en snackis och reda ut vissa detaljer så vet vi själva lite mer om nyheterna därefter.

2010-04-12, Henrik Blomgren säger:

Ska ni ha special avsnitt så plocka fram de mer unika spelserierna: Atelier Iris, Disgaea, Shin Megami Tensei etc etc.

Så kärleken till dessa sprids mera så kanske fler får upp ögonen för de.

2010-04-13, Fredrik Wikström säger:

@Adri: Vi var glada amatörer utan någon som helst känsla för form, men kanske främst av allt: helt utan känsla för smak :D

Jag är dock på något stört sätt fortfarande ganska stolt över ”regnbågstorsken”. Simons blockfiskar är ju smått geniala skapelser dock. I mitt tycker är han ett formgivarmässigt vidunder.

@Henrik Blomgren: Atelier Iris och MegaTen, javisst. Disgaea kan väl knappast räknas till en mer unik spelserie dock, då de flesta gamers jag känner har haft kontakt med ett spel i Disgaea-serien.

2010-04-13, Henrik Blomgren säger:

Fredrik Wikström: Tycker jag allt :)

Möjligen inte en unik spelserie, men mycket väll en serie som inte har kommit fram i ljuset speciellt mycket annat än för de som redan är invigda i spelet.

För mig är det blandade reaktioner. Jag har nog närmare 50/50 i om de känner till Disgaea serien eller ej.

2010-04-13, Fredrik Wikström säger:

@Henrik: Jo, men risken med att exponera serier för mycket är ju att de blir Final Fantasy allihop. Låt det finnas lite doldisar, så kan vi känna oss åtminstone lite speciella.

2010-04-13, Lance McCloud säger:

Tycker precis som Henrik Blomgren att det finns många mindre spelserier som förtjänar mer uppmärksamhet (jag är själv stort fan av den i Europa helt okända Super Robot Wars serien), men det känns som om de flesta ändå hittar sina favoriter på egen hand. Det är lite svårt att trycka upp sådana spel i ansiktet på folk och få dom intresserade (speciellt då de spel som är lite mer obskyra eller väldigt nischade på något sätt), få kommer nog att bry sej. Men om det går att samla ihop en bra samling titlar av denna typen av spelserier och sedan snacka lite om dom och höra med fansen varför de fastnat för dom så kunde det absolut bli ett intressant specialavsnitt.
Tror dock att risken att få dom Final Fantasyerade är närmast obefintlig. Problemet ligger ju minimellan dessa egenheter, är lättare för mindre och okända titlar att vara väldigt speciella och unika, men olikt AAA titlar så är det ju stor risk att potentiella fans missar dessa guldkorn helt.

Vill även tacka Sebastian och Andreas för tipset om Retro Resan podcasten. Lyssnade igenom deras Mega Man special och det var väldigt trevligt, men de gick ju bara igenom originalserien så jag fasthåller min önskan om en Mega Man special i Radio Speltorsk, då med fokus på hela varumärket. ;)

2010-04-13, Henrik Blomgren säger:

Fredrik: Skulle vilja säga att Disgaea, Atelier Iris och senare utgivna Mana Khemia och SMT inriktar sig på en sådan liten grupp att de aldrig kommer bli lika stora som FF. Ta SMT exempelvis där man måste spendera så mycket tid på det.

Inte många som är speciellt förtjusta i tanken att spendera 100 timmar på ett spel bara för att ta sig igenom spelet precis.

GIvetvis ska det finnas doldisar som kommer upp från ingenstans för att knocka en, men det finns fortfarande titlar som jag inte har en aning om, som Sakura Wars som nyligen släpptes köpte jag på vinst och förlust. Och det är riktigt riktigt bra. Vill ha de tidigare delarna också.

Mycket av charmen med Disgaea ligger i grindandet. Att nå så höga nivåer att man klarar av de extra utmaningar som dyker upp efter att själva huvudstoryn är genomgången. En 40-60h i huvudstory och sedan breder sig en utmaning ut sig som kräver att du grindar och planerar ännu hårdare än innan?

Många viker sig :)

Men samtidigt. Blir de för stora kommer troligen det som gör de så pass bra att försvinna. Men just nu ser jag väldigt minimal chans att Atelier Iris och Disgaea tar ett sådant steg. SMT och Persona har en större chans.

Återstår att se vad Atlus kan visa upp med Persona 5 när det släpps.

2010-04-13, Fredrik Wikström säger:

Atlus har alla chanser i världen att lyckas göra en Square. Jag tror inte att spelarna är redo för det bara. Atlus bästa titlar är redan svåra att få tag på, och vi kan inte alla hitta Lucifer’s Call för 20 kronor. Inplastat.

2010-04-14, Henrik Blomgren säger:

Importerar hellre :) Snabbare, billigare och mer extra godis.

Och jag hade tur, upptäckte Atlus tidigt. De har bara växt med uppgiften. Med några snedsteg visserligen som egentligen inte är snedsteg men mindre bra.

Det enda jag inte vill se från Atlus är att de börjar pumpa ut en massa SMT titlar kors och tvärs.

Vilket ju tyvärr de börjat litet smått med. Men det återstår att se. SMT universumet är stort. Det finns både stora och små underserier.

2010-04-14, Fredrik Wikström säger:

Import är i mitt tycke grymt överskattat. Jag importerar endast (motvilligt) de titlar jag behöver men som inte släpps i Europa. Någon som vet förresten vad man kan få för en PAL-utgåva av Shadow of the Colossus i fint skick, komplett med samlarkort och så vidare?

2010-04-14, UfU__X säger:

@Fredrik Wikström: Verkar som att Shadow of the Colossus går för runt 300 på tradera, men det varierade rätt mycket. Till synes oberoende av skick dessutom, även om inplastade ex verkar traska iväg lite. Ungefär samma prissättning är det jag sett på forum.
Så mellan 300 och 400 borde du kunna räkna med.

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.