Radio Speltorsk

Spelklassiker 11 – Svensk Spelhistoria

Denna vecka gör Spelklassiker comeback! I och med Dataspelsgalan valdes Battlefield 1942 till årtiondets svenska spel. Detta fick mig att börja fundera på om det inte skulle vara på sin plats att göra ett program som handlar om den svenska spelhistorien. Jag bjöd in Martin Lindell från dataspelsbranschen, samt Thomas Hellsing som ligger bakom den fantastiska sajten retroguiden.se till programmet. Tillsammans talar vi om det glada 80-talet, DICE framfört under 90-talet och den stora svenska spelbommen under 2000-talet. Även om programmet är två timmar långt, finns det fortfarande grymt mycket att diskutera runt den svenska spelhistorien. Men tills lusten faller på igen så hoppas vi att ni kommer finna programmet intressant.

Låtlista
Main Theme – Pinball Dreams
Main Theme – Battlefield 1943
Butcher Bay – The Chronicles of Riddick
Still Alive Instrumental – Mirror´s Edge

Länkar
Andreas Tadic medverkar i programmet Robinsson (1992)

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2010-04-12

13 Kommentarer

2010-04-12, Peter säger:

Wohooo!!!
Spelklassiker är tillbaka. Det här skall bli underbart att lyssna på.

2010-04-12, Linus säger:

Det var på tiden! :)

2010-04-12, Thomas säger:

Äntligen!

2010-04-12, Fleischer säger:

Trevligt!

2010-04-12, Sebastian Magnusson säger:

Awesome!

2010-04-12, Andreas säger:

Sweet! Thomas var som väntat en kunnig herre, Martin, vet vi sen tidigare, alltid levererar på topp. Intressant tema och bra avsnitt. Låt nu detta bli ett återkommande inslag Tobias! Mer ”vanlig” Spelklassiker åt folket! :D

2010-04-12, Zejho säger:

Trevligt! :-)

2010-04-13, Vargavaka säger:

Oooh, det här var minst sagt en trevlig överraskning. Andreas hade givetvis hintat om det i senaste Radio Speltorsk men den hinten var jag givetvis för trög för att ta.

Jättemysigt avsnitt. Det enda negativa var att Martin Lindells ljud var så lågt att jag hade svårt att höra honom (jag lyssnar på podcasts när jag cycklar till och från universitetet). Ah ja, det är iofs en anledning att lyssna på det igen så det är väl inte så illa.

2010-04-14, Tobias säger:

Vargavaka> Ja tyvärr blev inte ljudet det bästa. Jag var dessutom lite lat av mig när det kom till redigeringen, jag hade kunnat ökat volymen på både Thomas och Martin, men det hade tagit sådan förbaskat lång tid så jag avstod den här gången. ;)

2010-04-15, Fredrik säger:

Mycket bra program! jag skulle vilja tillägga att det finns ett mindre känt filpperspel till amigan som jag anser var överlägset DI:s och heter Slam Tilt,
det ska tydligen ha portats till pc. Även detta spel är svenskutvecklat. Grafiken var underbar och det fanns en massa småspel i som man spelade på poängskärmen.

2010-04-18, Thomas säger:

Att Slam tilt kan anses vara bättre än de tidigare Pinball-spelen är kanske inte så konstigt då det kom senare, utvecklades för A1200 som ju var en vassare maskin men även för att en del av de inblandade i DI-spelen fanns med när Liquid design utvecklade Slam tilt.

Jag skulle dock vilja påstå att spelet är vida mer känt på PC än på Amiga så visst kunde vi ha nämnt det i programmet. Å andra sidan finns det en uppsjö spel ytterligare som också kunde ha nämnts så… :)

2010-04-19, Laserbreak säger:

Trevligt med vanlig spelklassiker har saknat det

2010-10-13, Gästspel säger:

[...] Avsnittet kan du hitta här! [...]

Kommentera

Om Spelklassiker Musik

I podcasten Spelklassiker Musik kan du varje vecka höra gamla och nya, okända och kända, stillsamma och fartfyllda låtar från dina favoritspel. Allting leds av Tobias Jensen och Andreas Karlsson som varvar låtarna med lite nördig kuriosa om spelen eller dess musikstycken. Varje måndag släpps ett nytt avsnitt.

Spelklassiker Musik på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. spelklassiker@gmail.com Om man har önskemål om låtar eller teman.