Radio Speltorsk

Avsnitt 82

avsnitt-82Fatshark är just nu stekheta med anledning av högaktuella westernshootern Lead and Gold: Gangs of the Wild West. Vad passar då bättre än att bjuda in Level Designer Tove Enghed och Lead Designer Mårten Stormdal från just Fatshark till programmet. Förutom sedvanliga utvecklarfunderingar och en hop med avlossade lyssnarfrågor snackas det speltatueringar och Zorro. Vi delar som vanligt med oss av färska spelintryck och den här gången är det Bioshock 2, Just Cause 2, Final Fantasy XIII, Metro 2033 och The Whispered World som ventileras. I Spelnördbataljen möts duon Team Fatshark och enmansshowen Sebastian.

Låtlista:
Zorro – Track 1
Prince of Persia – Main Theme
Rygar – Rygar´s Anthem (OCR)

Länkar:

Fatshark
Lead and Gold: Gangs of the Wild West
Fatsharks PR-turné i USA

Radio Speltorsk tipsar:
Alundra

Veckans fråga:
Vilken eller vilka kvinnor i spel kickar mest stjärt?

Tävling:
Svara på följande fråga: Vad heter spelmotorn som driver Lead and Gold?
Skicka sen det rätta svaret till feedback@radiospeltorsk.se och märk mailet med ”Tävling”.
En lycklig vinnare erhåller ett exemplar av Lead and Gold: Gangs of the Wild West till PC. Lycka till!
Deadline: Söndag 18:e april, 19.00.

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2010-04-15

29 Kommentarer

2010-04-15, Andreas säger:

Två små störande saker jag upptäckt i avsnittet så här i efterhand. Ca 40.30 in så verkar nåt mystiskt inträffat med filen och en 15 sekunder lång paus med nåt skumt tjut hörandes i bakgrunden ljuder. Jag får se om det går att åtgärda på ett smidigt sätt. Om inte så hoppas jag ni överlever ändå. Andra grejen är en felsägning gällandes The Whispered World, det släpps 23:e april och inte 23:e maj som jag påstår i avsnittet.

2010-04-15, Aloysius säger:

Jag trodde hörseltestljudet var något slags spoilerljud där Tove sa för mycket om något, fram till det höll på lite för länge och jag fattade att det bara var fel. :p Håller för övrigt helt med henne om Alundra, ett jättebra spel. Drömmarna var lite jobbiga minns jag eftersom det gick att missa vissa prylar där permanent, något jag hatar i spel.

Rygar har verkligen ett fantastiskt soundtrack, måste leta reda på mer musik därifrån nu när jag hört det här.

2010-04-15, Fleischer säger:

Atlas med sin side kick Sebbe gör ytterligare ett riktigt bra avsnitt. :)

2010-04-15, Oskar J säger:

Hur man än vrider och vänder på det så är den enda tuffa och cool kvinnliga spelkaraktär jag kommer på Laura Croft, men att säga att det är hon som är den fräckaste bland alla kvinnliga spelkaraktärer känns tråkigt.

Istället lägger jag därför min röst på Samus i Metroid, hon sparkar stjärtar på löpande band ju. Tröstpris dock till Alyx i Half-Life, hon är grym!

2010-04-16, Henrik Blomgren säger:

Vilka kvinnor som sparkar mest stjärt?

Finns väll egentligen bara två?

Bayonetta(Bayonetta) och Lady(DMC3) :)

2010-04-16, tias säger:

Även jag blev lite besviken på Sadwicks röstskådespelare. Just den biten betyder så mycket för ett pekaklicka-spel. När spelen flyttade över från diskett till CD och pekaklicka-äventyren var som störst så upptäckte man snabbt hur viktigt just huvudkaraktärens röstskådespeleri var för spelet. Vad hade Monkey Island-serien varit utan Dominic Armato som Guybrush?

Så det känns helt klart tråkigt att ett spel med så stor potential som the Whispered World ska gå o bli en flopp bara för att dom inte orkat anlita en någorlunda begåvad röstskådespelare till huvudkaraktären. I övrigt verkar ju spelet underbart. Både bild, ljud och dialog känns välskriven. Men det enda man gör är att sitta och störa sig på Sadwick, som i övrigt verkar vara en härligt depressiv och självkritisk liten krabat.

2010-04-16, Vargavaka säger:

Rent statistiskt skulle jag nog säga att Chun-Li sparkar mest stjärt. Hon medverkar i otaliga spel vari hennes enda motivation är att sparka, just stjärt. Med en specialare under namnet Thousand Kicks borde hennes stjärtsparkningsstatistik vara hög. Bayonetta är en god tvåa. Hon kanske inte har sparkat lika många stjärtar men hon kompenserar med att sparka med stil och känsla.

För övrigt; är det en Edge-logotyp jag ser på comboyens skärp? Och ifall det är det, vilket nummer är det ifrån? Jag kommer inte ihåg någon Lead and Gold artikel i Edge men om de har skrivit om spelet vill jag gärna gå igenom mina gamla nummer och kolla upp det.

2010-04-16, Andreas säger:

@Vargavaka: Jag skulle inte tro det men vem vet? Antar att det bara är en vanlig bältesspännare. Den är tagen från konceptbilderna på Lead and Golds hemsida ivf.

2010-04-16, Vargavaka säger:

Ah, på så sätt. Då var det bara jag som läste för mycket i bilden. Edge brukar klämma in sitt ”E” på alla möjliga sluga sätt i sina förhandstittar på kommande nummer så jag tänkte att det kanske var en sådan.

2010-04-16, Spel-Malmer säger:

Kan aldrig höra texten i introt när de sjunger ”kör din bil och…”…ja just det, vad kommer sen? ”Gräv med maskin”? I vilka spel gräver man med maskin? Eller är det ”kör din bil, en grymmer maskin”? Hör väl helt fel antar jag…

2010-04-16, Andreas säger:

@Spel-Malmer: ”Kör i rymd med maskin” har jag för mig att det ska vara. Fredrik är en mästare på nödrim. :P

2010-04-16, Fredrik Wikström säger:

@Spel-Malmer:

”Spring, spring – hugg, hugg, hugg!
Hoppa över konstiga djur
Kör din bil, åk i rymd med maskin

Så gör vi i Radio Speltorsk”

Så lyder originaltexten i sin helhet. Efter en whisky, och lite lagom mycket tjat från Farbror Atlas om att jingeln skulle bli klar så fick det bli så.

2010-04-16, Tobias säger:

Yay! En till som tycker om Enterprise. Även om jag även gillar DS9.

2010-04-16, Samson säger:

Hmm… förklarar att det inte var ”kör din bil – åk runt med maskin” vilket kändes lite redundant.

Mest stjärtsparkande kvinnan om man iten talar bokstavligt (för då är det Chun-Li) är nog GlaDOS. Den mest intressanta spelkaraktären någonsin IMO.

2010-04-17, Vargavaka säger:

What!? Jag har alltid hört ”kör din bil och gräv med maskin”… Jag trodde att det syftade på mr.Driller eller något. Där ser man.

2010-04-17, Fredrik Wikström säger:

Haha, att texten hade så här många tolkningar var lika tragiskt som roligt ;)

2010-04-17, Fleischer säger:

Jade från Beyond Good And Evil är den grymmaste kvinnliga karaktären någonsin. Tillsammans med Pey’j utgör dom även den coolaste duon också.

2010-04-17, Peter säger:

Har alltid trott att det varit ”kör din bil, åk runt med maskin.”
Men där hade jag tydligen fel.

Finns det förresten någon officiell förklaring till vad introlåten syftar på för spel eller nåt? (För jag antar att det skall ha en del spelreferenser)

2010-04-17, Peter säger:

Ja, så skulle man ju säga en kvinnlig karaktär också ja.

Jag tycker att Midna ifrån Twiligth Princess är helt underbar.

2010-04-18, Fredrik Wikström säger:

@Peter: Texten är en sammanställning av vad man kan förväntas göra när man spelar spel i allmänhet, och syftar inte till ett speciellt spel. Springer och hugger gör man – i de spel jag spelar – synnerligen ofta, och därav upprepandet av de två orden. De spel jag allra MEST tänkte på när jag skrev texten var dock:

Spring, spring – hugg, hugg, hugg – Wonder Boy III: Monster Lair.
Hoppa över konstiga djur – Super Mario Bros 1, 2 och 3.
Kör din bil – Outrun, Spy Hunter, Rad Racer.
Åk i rymd med maskin – ”Det gör man i ganska många spel” tänkte jag.
Så gör vi i Radio Speltorsk – För det gör vi.

Jag trodde aldrig i mina vildaste fantasier att jag skulle sitta här på RS och utföra en djupanalys av texten till introlåten. Nu är det dock gjort och jag tror att vi officiellt kan kalla det här ämnet uttömt, klart, n00bigt att någonsin mer diskutera, osv. Tråd stängd, som man säger. Gå ut och få lite sol!

2010-04-19, Lance McCloud säger:

Bra avsnitt som vanligt. Ni väljer alltid så bra gäster och det ska bli kul att se vad Fatshark hittar på härnäst. Sen låter jag väl efter förfrågan bli att kommentera angående introlåten… men fick alltid för mej första raden löd ”Spring, spring – höger, höger, höger”. :P

Angående veckans fråga så får jag väl ändå nämna min favoritkaraktär från Super Robot Wars serien, nämligen Excellen Browning. Kanske inte den djupaste karaktären om man ser till storyn, men sparka stjärt kan hon, även om hon behöver en stor jävlar robot för att göra det. Sen är berättelsen kring teamet hon är med i, och hennes relation till teamets ledare Kyosuke Nanbu väldigt intressant. För att summera så säger hon alltid något roligt mellan och under uppdragen, hon flirtar med alla och hon har en robot som är så cool och snabb att den kan ge eldsupport till sej själv.

2010-04-20, Fredrik Wikström säger:

@Lance: Du var trots allt inte så bra på att låta bli att kommentera introlåten trots allt ;)

Ni får diskutera den så mycket ni bara vill och orkar, givetvis! Jag trodde bara att det kanske kunde finnas lite roligare saker att lägga tiden på. Å andra sidan är jag självklart glad för all uppmärksamhet min lilla trudelutt kan få, då jag som alla andra vill lämna avtryck efter mig. När Radio Speltorsk blivit en mångmiljonindustri och uppköpta av EA har jag ju fått mina femton minuter i rampljuset, och en finfin historia att berätta för barnbarnen.

Angående kvinnor i TV-spel… De flesta är väl i ärlighetens namn ganska intetsägande. eller? Cate Archer från NOLF får min röst.

2010-04-20, Fredrik Wikström säger:

Jag var trots allt inte så bra på svenska trots allt. Sär.

2010-04-20, Jimmy1980 säger:

Jag undrar bara vad det är för achievement i Bioshock Sebastian snackar om ”För att ha lootat alla objekt i hela spelet” Någon sådan achievement existerar inte(Jag har tagit alla) Däremot finns det en för att ha tagit alla audio diaries och en för att ha tagit alla gene tonics. ;)

2010-04-20, David säger:

Nu är de väl inte så mycket rumpkickande, mer rumpvickande men för att ge en liten push för pek-å-klicka får det bli en röst på antingen Kate Walker i Syberia eller Nina Kalenkov from Secret Files Tunguska

2010-04-21, Johan Eklund säger:

Jag tycker att det är dags för en ny introlåt jag.

2010-04-21, Fredrik Wikström säger:

@Johan: Ja, det är på gång. Inte en ny version av den gamla, utan en helt ny låt. Yippie!

2010-04-22, Johan Eklund säger:

Härligt :) Variation berikar

2010-04-22, Fredrik Wikström säger:

Ja, den har varit med alldeles för länge. Egentligen skulle den ha bytts ut redan när RS började bli någorlunda ”seriöst”. Introt är inte riktigt i paritet med resten av podcasten.

Fast, å andra sidan vill jag nog inte göra ett intro som matchar innehållet. Jag tror inte ens jag KAN göra en torr, onödigt lång och pretentiös låt ;)

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.