Radio Speltorsk

Spelsverige kokar!

Det händer mycket i spelsverige just nu.

Mängder av nya studios poppar upp ur askan av nedlagda Grin. Det senaste tillskottet kallar sig Might and Delight och påstår sig vara samma gäng som utvecklade suveräna Bionic Commando Rearmed. Trots bristen på egentlig info låter deras uttalade utvecklarfilosofi väldigt lovande:

”Its no secret that Might and Delight loves retro. We adore the delicate simplicity found in many old games. Our goal is to create experiences that look to that simplicity while providing something fresh and accessible!”

Det är därför lite paradoxalt att det är Fatshark som gör uppföljaren till nyss nämnda studios skötebarn. Fatshark är också det en svensk studio som utvecklat spel tillsammans med Grin, visserligen mer som en samarbetspartner, men nu står man helt på egna ben och betraktas redan som en superintressant uppstickare med sin nysläppta western-skjutare, Lead and Gold.

BCR2
Mannen med den bioniska armen är tillbaka och den här gången kan han hoppa!

Mer svenska spelnyheter! Malmöstationerade Southend Interactive gästade för ett tag sen Radio Speltorsk och pratade om sitt kommande spel – ilomilo. I veckan bekräftades det att spelet kommer att släppas till Xbox Live Arcade och en ny trailer lanserades i samband med utannonseringen. Utöver det gör man dessutom en remake av en gammal amerikansk fotboll-titel kallad Tecmo Bowl: Throwback.

Ser man till de mer lågprofilerade svenska utvecklarna har redan Michael Gill på Blog ‘Em Up tagit upp det mesta man bör veta. Ett viktigt spelsläpp som han dock missade är Daniel Remars oldschooluppföljare, Hero Core. I dagens avsnitt intervjuar jag Daniel om spelet och har dessutom fått ta del av soundtracket. Jag kan avslöja att VVVVVV numera fått hård konkurrens i matchen om årets bästa retrodoftande spelmusik. Det innehåller en mängd fantastiska stycken som alla bakåtsträvare av rang kommer att uppskatta. Om allt vill sig väl kommer ni också få höra mer om Erik Svedäng och Niklas Åkerblads nya spel, Kometen, i ett kommande avsnitt.

EG
Svenska Eurogamer verkar bli ett trevligt ställe att hänga på.

Det har utöver det hänt en del annat på nätet med spelanknytning. Eurogamer.se har slagit upp portarna och är en ny operationsbas för killarna från PS3Bloggen. Det som är extra skojigt med det är att många av de skribenter de roffat åt sig är spelbloggare som tidigare gästat Radio Speltorsk. Vi vet dessutom, om man lyssnat på dagens avsnitt, att gamla Gameplayer-gänget jobbar på ett nytt projekt bakom stängda dörrar. Utan att spoila för mycket vågar jag påstå att det i nuläget ser väldigt lovande ut. Vad som händer med gamla Gameplayer kommer också det bli intressant att följa. Nya skribenter har anslutit sig till truppen och att en omdesign av sidan snart visas upp låter inte som en allt för vild gissning.

Som sagt – det händer verkligen mycket i spelsverige.

2010-04-29, Andreas

6 Kommentarer

2010-04-29, Mattias säger:

Det är jättekul att det händer så mycket! 2010 känns som ett riktigt innehållsrikt spelår öht, inte bara med tanke på det som händer i spelsverige!

2010-04-29, Mattias säger:

Gjorde för övrigt en liten intervju med Jakob från Might & Delight som kan läsas på http://wp.me/pRupL-pB :)

2010-04-29, Andreas säger:

Ni har ju helt glömt bort Arrowhead i skellefteå som jobbar på Magicka

2010-04-29, Andreas säger:

@Andreas: Nja, jag valde medvetet att fokusera på dem som varit i ropet den senaste veckan. Annars skulle listan vara betydligt längre. Finns mängder med spännande svenska spel under utveckling.

Men Magicka ser oerhört lovande ut. Sebbe har testat det och snackade om det i ett avsnitt av Radio Speltorsk för ett tag sen. :)

2010-05-01, Fleischer säger:

Skulle vara kul att se en annan twist på Bionic Commando Rearmed 2. Kanske mer åt metroidvania hållet?

2010-05-06, Peter säger:

Superkul att det händer grejer i ett så litet land som Sverige

Kommentera