Radio Speltorsk

Avsnitt 85

avsnitt-85Ska man diskutera vad som utgör bra speljournalistik finns det inte många bättre lämpade att bjuda in än en veteran som Mats Nylund. Även spel diskuteras förstås, däribland The Hunter, Hero Core, Eternally Us och ständigt kontroversiella Lair. Och som sig bör avrundas förstås det hela med en nyhetsanalys signerad Johan Eklund.

Låtlista:
Ys Book 1 & 2 – First Step Towards Wars
Hero Core – Zone 7
Eve Online – Retribution
Hero Core – Boss

Länkar:
Mats blogg
Mats som hunk
Det episka introt till Shogo

Radio Speltorsk tipsar:
World War II Online
Shogo: Mobile Armor Division

Veckans fråga:
Vilket är det bästa sambo-spelet?

Tävling:
Vinn ett exemplar av The Whispered World till pc. Vi vill att du ska komma på ett riktigt fyndigt peka-klicka-äventyrspussel. Maila ditt pussel till feedback@radiospeltorsk.se innan 20:00 söndagen den 16/5 för att delta!

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2010-05-06

18 Kommentarer

2010-05-07, Aloysius säger:

Jag tror många speljournalister har lite svårt att se det uppenbara i varför det är så svårt att ta betalt för speljournalistik, kanske för att de är lite yrkesskadade och insnöade och ser andra saker än vanliga läsare gör. Anledningen är ju att det inte skiljer något kvalitetsmässigt mellan de bästa gratisskrivarna och den avlönade spelpressen, oftast är det ju faktiskt tvärtom. Släpps ett storspel och det finns fem recensenter i Sverige som får betalt för att skriva om det och hundra som skriver gratis så det inte alls säkert att det är någon av de fem avlönade personer som skrivit någon av de vettigaste texterna. Det handlar helt enkelt om tillgång och efterfrågan som allt annat. Finns det massor av människor som är villiga att dag ut och dag in dumpa priset på en vara till 0 kronor kommer nästan ingen att vara beredd att betala 69 kronor för samma sak, förutsatt att den dyra varan inte är jättemycket bättre.

(Jag köper givetvis Level och köpte varenda nummer av Super Play, för att jag gillar speltidningar, men jag fick ju ingen unik kvalitet i texterna för pengarna.)

2010-05-07, Fleischer säger:

Ja! Äntligen någon som uppskattar The Hunter. Adrenalinet man får när man spårat en riktigt fin bock i 45min och får första glimten av den. Man skakar i musarmen för man är rädd att man ska missa skottet, oslagbart.

Har man därimot glömt att stoppa i skott i bössan vilket resulterar i att bocken springer iväg. Då blir man arg för man slösat bort 45min.

2010-05-07, Johan Eklund säger:

Man har många åsikter man velat flika in angående speljournalistik i det här avsnittet.. too many to mention. Men i överlag tycker jag herr Nylund bar på flera visdomar.

Men jag reagerade på en sak. Nylund nämnde Toves analys av God of War 3 och sa nåt i stil med ”jag förstår inte att folk inte kan acceptera att man kan ha olika åsikter”… nåt åt det hållet.. och så babblade ni på om det och det fanns väl nån form av konsensus bland er där som jag uppfattade saken…

Jag håller med om att det är sunt att kritik kommer fram. Men jag tycker det i sig är en lite snäv och inskränkt syn också att mena att man inte ska reagera på det, eller bli upprörd om man har en diametralt motsatt åsikt. Varför skriver man en kritisk artikel eller krönika om man inte vill ha diskussion eller kritik själv? Är inte själva poängen med en sån artikel att röra upp bland känslorna? För om man bara skriver för att förhärliga sina egna åsikter och kör en ”talk to the hand” har man ju redan förlorat all respekt som journalist. Tycker media idag i överlag (ja, även utanför spelkretsar) präglas alldeles för mycket av den formen av mentalitet där de som kritiserar eller har olika åsikter bara är bitches. Folk vill kritisera andra men är oförmögna att själv ta till sig av kritiken.

Glöm inte bort den dialektiska principen med Tes | Antites -> Syntes

2010-05-07, Johan Eklund säger:

För övrigt förlorade Gillen all min respekt som skribent när han i en artikel om mmo’s för nåt år sedan hävdade att ingen försökt implementera dynamiskt innehåll i spelen.

Epic fail Kieron! Funcom gjorde det redan 2002.

Om man inte vet eller kan, så ska man inte dra på för höga växlar heller.

2010-05-07, Aloysius säger:

En sak till förresten: Sitter på ryggen på en drake heter remmarna du håller i rimligen ”tyglar”. Det hade antagligen kunnat kallas ”tömmar” om du satt i en vagn eller sulky bakom den flygande draken, typ som jultomten gör med sina renar.

2010-05-07, Sebastian säger:

Ja! Tyglar vad det jag tänkte på ja!

2010-05-07, Andreas säger:

Och förresten. Innan ni börjar klaga på Spelnördbataljen så kan jag avslöja att jag hamnade lite i tidsnöd den här veckan och fick slänga ihop nåt oerhört snabbt. Nästa gång vi har musiktema ska jag dessutom försöka få det att låta bättre. Ljudet var verkligen bedrövligt och otroligt starkt att de tävlande lyckats pricka in ett enda rätt.

2010-05-07, Skalet säger:

Ps3 kontrollen fungerar utmärkt på pc. Bara att koppla in usb-kabeln, sedan ladda ner: http://news.filefront.com/how-to-use-a-ps3-controller-on-a-pc/
och köra. Kör cavestory nu med ps3 kontrollen, synd att man måste mappa om kontrollerna i windows bara, då cavestory har ganska begränsade alternativ.

Och du Sebastian, en Göteborgares röst räknas alltid.

2010-05-07, Mats Nylund säger:

Visst fan, tyglar! Har ju haft häst (eller åtminstone lånat morsans) en gång i tiden, det borde jag har vetat.

Eklund, jag har inget emot en debatt om spelkritikers/recensenters åsikt. Men i just det fallet så måste Tove ha trampat på en oerhört ond tå, och kommentarer som ”du kan inte ha fått ligga tillräckligt” och ”slyna” dök upp. Det är just det slentrianmässiga, och online ofta mycket otrevliga och grova, avfärdandet av andras åsikt jag har svårt att förstå.

2010-05-07, Mats Nylund säger:

Aloysius, tyvärr skiljer det en hel del i kvalitet mellan texter från oavlönade nybörjare och erfarna heltidsskribenter. Men din poäng kvarstår ändå, för uppenbarligen skiljer det inte tillräckligt mycket för att gemene man ska märka det, utan bara språkfanatiker som jag, så i praktiken har det då ingen betydelse :).

2010-05-07, Blog 'em up-Jimmy säger:

Åh, Leviathan-recensionen. Bland det dummaste jag läst! =D

2010-05-07, Johan Eklund säger:

Nylund, Ah, framkom inte riktigt att det var personangrepp ni syftade på. Nej sånt har ju aldrig något existensberättigande. Men sånt är svårt att komma ifrån. Haters finns det tyvärr allt för många av på nätet. Men får vända andra kinden till, för om de lyckas såra, ja då har de lyckats och det kan man aldrig ge dem. Det är som med terrorister, ger man efter det minsta har de redan vunnit slaget. ;)

2010-05-07, Sebastian säger:

@Jimmy – Ja. Jag älskar den. Synd att den inte verkar finnas kvar på nätet längre.

2010-05-09, Fleischer säger:

Veckans Fråga: Bästa sambo spelet är Zelda. Vilket som helst i serien duger prima. Jag spelar och frugan sitter bredvid med en guide och pekar vart hjärtbitarna finns. Ett mycket bra system.

2010-05-09, Fredrik Wikström säger:

@Fleischer: Jag var på väg att säga samma sak, men… Jag tror faktiskt att mitt bästa sambospel är Ratchet & Clank: Tools of Destruction. Min sambo satt troget med mig alla tre varv i spelet och hjälpte mig med de delarna jag hade glömt, eller inte kunde lösa.

2010-05-09, Tobias säger:

Måste ju slå ett slag för New Super Mario Bros till Wii. Klarar man att spela igenom det spelet med sin sambo utan att man hotas att kastas ut ur lägenheten, sova på soffan eller komma hem och märka att låsets bytt ut, så klarar man nog det mesta i sitt förhållande.

2010-05-09, Linus säger:

Lair… LAIR……. LAAAAAAAAAAAAAAAAIIIIRRRR! :)

2010-05-13, Tove Bengtsson säger:

Johan Eklund: Det är ju väldigt stor skillnad på saklig kritik och bara grova påhopp. När jag bloggade/skrev GoW3-recensionen fick jag knappt några sakliga svar som kunde möta min kritik. Det var icke-argumenterande och förbannat många påhopp. Jag hade uppskattat att folk hade mött min kritik på riktigt, men det gjorde de inte. I mitt fall var det snarare tvärtom av vad du beskriver – jag tyckte något som gick mot normen för vad man får tycka, och då blev jag en bitch.

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.