Radio Speltorsk

Spelklassiker Musik 60 – Skönsång

På 80-talet var det bitpop som gällde. Under 90-talet gick vi mer mot techno och nu under 2000-talet har spelmusiken även fått skönsjungande gossar och tjejer. Numera är det nästan mer praxis än undantag att spelkompositörer använder sig av etablerade artister. Det är inte helt ovanligt att spel dessutom innehåller mer eller mindre kända låtar som blev till långt innan själva spelet. Samtidigt får vi inte glömma de musikstycken som skrivs exklusivt för spel. Här får ni allt i en blandad kompott.

Låtlista
This Broken Soul – The Legend of Spyro: The Eternal Night – Rebecca Kneubhul
Opening Theme – Rising Zan: The Samurai Gunman – Greg Weber
Still Alive – Portal – Ellen McLain
Oh No You Didn´t – Mercenaries 2 – Wojahn Brothers
You have to burn the rope – You have to burn the rope – Henrik Nåmark
Calling to the Night – Metal Gear Solid: Portable Ops – Natasha Farrow
Ain´t no Rest for the Wicked – Borderlands – Cage the Elephant
Melodies of Life – Final Fantasy IX – Emiko Shiratori

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2010-05-10

9 Kommentarer

2010-05-10, Laserbreak säger:

Måste säga att jag tycket det här är det bästa avsnittet hittills bra jobbar Tobias

2010-05-10, UfU__X säger:

Ett tema som i mina öron är mer intressant än bra. :D

Jag utvecklade under avsnittets gång en teori om att all spelmusik med sång från väst måste försöka lite för mycket med att vara lustig eller ironisk och att all spelmusik med sång från japan måste vara pisstråkiga balader. Men jag reserverar mig för en (hel)del undantag. :P

2010-05-11, Aloysius säger:

Du sa ”situationstecken”. Jag hatar när folk säger ”situationstecken”. :(

2010-05-11, Fredrik Wikström säger:

Personligen har jag svårt för folk som har något slags behov av att klaga på folks uttal och övrigt språkbruk.

2010-05-11, Gwellmyn säger:

Oj va många åsikter det kom på en gång!

Laserbreak> Tack och bock! Blev ganska nöjd själv.

UfU_x> Ja det kommer väldigt mycket ballader från öst helt klart, men det finns även gott om glatt japansk technopop. Jag tycker mycket av de västerländska låtarna ska vara väldigt pretto ofta.

Aloysius> Citation, situation, shit same ;P

2010-05-11, Fredrik Wikström säger:

@Gwellmyn: Problemet med att göra ett program som det här är att du har begränsat dig ganska kraftigt. Det finns inte en hur stor sjö som helst att ösa ur, och ska du ha det som är bra så blir det inte mer än en droppe på ett vattenglas kvar. Därmed inte sagt att programmet inte var bra, för det var det! *applåder*

2010-05-11, Gwellmyn säger:

Fredrik> Fast det handlar ju helt klart om tycke och smak. Det finns ganska gott om bra spellåtar som inte bara är bakgrundsmusik. Fast precis som du säger så finns det ännu fler som är kassa.

Det blir ungefär som när Andreas försöker hitta guldkornen på Itunesstore. ;)

2010-05-11, Lance McCloud säger:

Mycket trevligt avsnitt må jag säga. :) Bra musikval, speciellt Portal låten som jag har hört så många ggr, men som fortfarande är lika bra, och som stort fan av Borderlands var det kul att höra Ain´t no Rest for the Wicked igen. Tycker det blev rätt stor variation på låtarna ändå, men visst brukar de flesta spelstudios använda sig av väldigt liknande låtar när de väl slänger med (tycker jag ofta kan vara rätt uttryck) en låt med sång.

2010-05-11, Fredrik Wikström säger:

Jag saknade möjligen något stycke ur Dragon Age, som ju kunde knyta ihop påsen genom att vara ett västerländskt spel med det stereotypiskt japanska balladtemat.

Kommentera

Om Spelklassiker Musik

I podcasten Spelklassiker Musik kan du varje vecka höra gamla och nya, okända och kända, stillsamma och fartfyllda låtar från dina favoritspel. Allting leds av Tobias Jensen och Andreas Karlsson som varvar låtarna med lite nördig kuriosa om spelen eller dess musikstycken. Varje måndag släpps ett nytt avsnitt.

Spelklassiker Musik på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. spelklassiker@gmail.com Om man har önskemål om låtar eller teman.