Radio Speltorsk

Avsnitt 86

avsnitt-86tSpelsamlaren David Boström återvänder till Radio Speltorsk men har denna gång tagit sällskap av lika speltokiga sambon Emeile Karlsson. Tillsammans med Andreas driver dem bloggen Gaminggrannar och vi pratar bland annat sambospel och videobloggande. Därefter vankas det som vanligt färska spelintryck, den här veckan i form av Super Street Fighter 4, Valkyria Chronicles och Give Up, Robot för att nämna några. Avslutningsvis blir det ytterligare en gastkramande omgång av Spelnördbataljen.

Låtlista:
Noitu Love 2 – Theme
Mega Man 9 – Hornet Dance
Killer Instinct – KI Feeling

Länkar:
Gaminggrannar

Radio Speltorsk tipsar:
Chibi Robo!

Veckans fråga:
Vilket är det mest stämningsfulla spelet du spelat och varför?

Tävling:
Vinn ett exemplar av The Whispered World till PC. Vi vill att du ska komma på ett riktigt fyndigt peka-klicka-äventyrspussel. Maila ditt pussel till feedback@radiospeltorsk.se innan 20:00 söndagen den 16/5 för att delta!

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2010-05-13

23 Kommentarer

2010-05-13, Zejho säger:

Bra avsnitt som vanligt :-)

Hade inte hört talas om Gaminggrannar tidigare, men det blev att bokmärka, helt klart. De verkar vara trevliga människor med stort intresse för spel.

Inte för att jag har något större intresse för Street Fighter (beror till stor del på att jag inte är något vidare bra på det), men jag tyckte ändå att diskussionen var väldigt intressant att lyssna på.

2010-05-14, Ina (NG+) säger:

Hittade till Gaminggrannar för ett tag sen, himla kul blogg som uppdateras ooofta! Heja :D

Jag och min sambo spelade SotC på samma sätt! Jag tyckte att det var härligt att rida runt och jaga efter ödlor medan min sambo var en hejare på det där med att döda kolosser. Jag satt självklart och berättade PRECIS hur han skulle göra ;D

Alan Wake som kommer nu idag lär vi köra tillsammans också, alltså med en som styr och en som berättar vad som borde göras ;) Vi körde alla Fatal Frame på det sättet så det borde fungera skitbra ^^

Boka tid vid TV’n är något vi också gör hela tiden :D

Ang stämningsfulla spel kan jag inte svara annat än Silent Hill 2. Inget har hittills slagit den upplevelsen. Hela Silent Hill 2 bygger på atmosfären och stämningen. En horribel stämning, men ändå ;) Ska man ta positiv stämning så gillar jag Okami extremt mycket. :)

2010-05-15, Anders Brunlöf säger:

Mycket trevligt avsnitt! Det första som jag faktiskt sträcklyssnat på, då jag i normala fall brukar ta små delar i taget.

Gaminggrannar är den blogg som gör mig gladast av en uppdatering just nu, håller genomgående god kvalité, alltid underhållande att se alla de videoklipp som laddas upp.

2010-05-15, JohanO säger:

Mycket trevligt avsnitt pågar och flickor! Är det bara jag som vill ha en SSF4 special, gärna med Anders Magnusson som var med förra gången! :)

2010-05-15, Henrik Blomgren säger:

Challange of the Edy detachment är varierande, i vissa fall får du ju inga medlemmar som klassen är. Vilket blir riktigt irriterande.

DLC som handlar om Silvaria är ju definitivt den bästa. Det är ju uppenbart :)

Maila Sega och säg att de ska släppa VC2 till PS3 och inte PSP :p

Presentationen av storyn är underbar. Allt som har med presentationen att göra i VC är underbart.

Synd att de inte förde över det till anime serien. De kopierar stilen men lyckas inte fullt ut.

Bu för SSFIV :p BlazBlue: Continuum Shift ska det vara :)

Varför är alla så bekymrade över ranking? Hitta en karaktär som ni gillar att spela med och träna träna träna.

Gissa varför man möter Sagat online? Tiger Shoot, Tiger Knee, Tiger Uppcut. 2 olika höjder på skotten, TK och TU mot luft.

Bra combo möjligheter och bra skada etc etc :p

Chun Li har fått sin spelstil ändrad något så otroligt från SF2. Vilket i min mening har gjort henne sämre. Men kan man spela henne så funkar det ypperligt.

Yuri kör ju Tae Kwan Do, vilket förutom kast är enbart sparkar. Tror fan det blir sparkar vid projektiler då :)

Sett till mängden hade det inte fungerat att släppa SSFIV som DLC. I och med antalet nya karaktärer och så.

Om de bara hade gjort en massa ändringar i damage output och så hade det varit perfekt som DLC.

Sticka i SF? Aldrig :p Dual Shock ska det vara för SF. Sticka för BlazBlue dock.

Sitter också tillbakalutad i en stol då jag använder sticka :)

Men fan vad sugen jag blir på SSFIV så man kan slåss med er.

Det behövs inte timmar att träna. Jag spelar SFIV som jag gjorde med SFII och det funkar finfint :p

Favoritkaraktär? Akuma givetvis.

Största problemet jag har med SFIV och troligen SSFIV är den ytterst dåliga nätkoden. Ni verkar inte ha några problem med lagg. För mig så är det bara lagg och endast lagg.

Vilket jag inte upplever i BlazBlue: Calamity Trigger :) Så om Capcom kunde använda sig av den nätkoden skulle jag vara nöjd.

Hoppas att en ny router hjälper.

Det får räcka så tror jag :p Lång kommentar igen.

2010-05-15, Fleischer säger:

@Henrik Blomgren
Att SSF4 inte skulle fungera som DLC är bara något Capcom lurat i dig för att du inte ska bli ledsen när du spenderar 400kr.
Klart det ska vara sticka.
BlazBlue: Calamity Trigger? Är det något hentai spel eller? ;)

2010-05-15, Henrik Blomgren säger:

@Fleischer Närmare att jag tänker hur mycket det klagas på storleken på Record of Agarest War nu då det släpptes till PSN.

BlazBlue: Calamity Trigger är spelet som slår SFIV på fingrarna i vilken kategori som helst. Du kan inte leva på gamla meriter bland annat :) Vilket var vad jag gjorde då jag spelade SFIV och det gick alldeles utmärkt.

2010-05-15, mh76 säger:

Svar på veckans fråga: För mig är det Fallout 3. Om ni frågat för ett halvår sedan hade jag svarat Fahrenheit. Det som gör Fallout 3 så stämningsfullt är den övergivna världen. Det är väldigt kusligt, vackert och stämningsfullt på en och samma gång.

2010-05-15, Aloysius säger:

Jag är dålig på att göra spel stämningsfulla. Jag tar alldeles för många pauser, spelar inte nedsläckt och har ofta på musik eller annat i bakgrunden, alltså allt annat än att än att skapa en uppslukande ”biokänsla” över spelupplevelsen.

Men för att nämna ett spel: Rygar till NES. Stämningsfull musik, snygga miljöer med skumma och äckliga fiender och allt är överhuvudtaget väldigt oklart och konstigt eftersom man får så lite berättat för sig.

2010-05-16, Fredrik Wikström säger:

Det mest stämningsfulla spelet jag spelat är Metroid Prime. Det tog en halvtimme att komma in i kontrollen, men sedan blev det en förlängning av ryggmärgen. Efter det VAR jag Samus Aran och fick uppleva väldigt varierade världar, alltid ackompanjerad av passande musik. Det är nog det enda spelet jag verkligen UPPLEVT och inte bara spelat.

2010-05-16, Tobias säger:

Två stämningsfyllda spel som jag kan komma på, på rak arm är The Legend of Zelda: A Link to the Past och Bully. Två spel med helt olika stämningar, det ena med ett fantastiskt äventyr som man blir helt uppsluten i och det andra en highscool miljö där man får känna av hur det verkligen är att komma som ny till en hård skolmiljö.

2010-05-16, Henrik Blomgren säger:

Mest stämningsfulla spelet?
Omöjligt att nämna ett :p

Ska bara minnas vilka av alla de spel man spelat som varit bland de bästa.

Final Fantasy IX – Då man springer omkring i skogarna eller flyger genom luften i luftskeppet är svårslaget.

Hela Black Mage Village är en enormt trevlig plats.

Utawaremono – Att som okänd få ta del av en byns vardagliga händelser och hjälpa de efter bästa förmåga var en underbar miljö.

Final Fantasy VIII – Skolmiljöer, ungdomar, kärlek. Personligheter som slås mot varandra. Underbart.

Sakura Wars: So Long, My Love – Att ta en resa tillbaka i tiden till New York 1928 har aldrig varit mer intressant. Alla pjäser, miljöerna och allt bara flyter samman till en underbar resa som man aldrig vill ska ta slut.

Metroid Prime – Det räckte med att spela igenom första delen då man är uppbuffad för att förstå hur pass stämningsfullt det spelet är. Då man sedan får besöka så många olika miljöer och motståndet blir det bara bättre.

Måste även hålla med Tobias om Zelda: A Link to the Past – Första mötet med regn i ett spel, de stora skogarna, de mörka grottorna. Allt blir bara en enormt bra upplevelse och allt bilder en otrolig stämning.

Det får räcka tror jag :p Så svårt att peka ut ett enda spel som är bättre än alla andra. Det går nog inte för egen del.

2010-05-16, UfU__X säger:

STALKER
Att söka skydd för regnet och i skräckblandad förtjusning spendera en ingame-natt med att söka skydd för regnet, käka en bit korv (som givetvis sköljes ned med en butelj vodka) och observera hur diverse muterat avskum drar in fallna fränder i närbelägna lagerlokaler för att gud vet vad. Eller varför inte efter en hård dags kringrännande i en miljö där, trots att bakgrundsstrålningen är flera tusen gånger högre än normalt, cancer är ens minsta bekymmer, sätta sig vid en lägereld och passa runt flaskan samtidigt som någon trollar fram en gitarr ur tomma intet och slår an ett ackord eller två. Det anser i alla fall jag vara rätt stämningsfullt.

2010-05-17, Lance McCloud säger:

Kanonkul gäster denna veckan! Får bli till att läsa vidare på deras blogg.

Stämning kan vara något som gör ett i övrigt mediokert spel värt att fortsätta spela där man annars skulle slutat. Metroid är ett prima exempel (på stämning då, inte att det är mediokert), men för att nämna ett nysläppt spel som verkade gå alla helt förbi så får jag nog lyfta fram Monster Hunter 3. Spelet är inte perfekt, men stämningen finns där. Miljöerna är vackra och känns levande, musiken är klockren och den grafiska designen känns unik. En annan sak som bidrar är att när man inte strider mot diverse dreglande och blodstörstiga monstrum kan man lugnt koppla av med att grilla i någon skogsglänta eller bege sig till kusten för att dra upp några feta firrar, eller varför inte svalka sig med ett dopp?

2010-05-17, Laserbreak säger:

När det kommer stämningsfulla spel är svårt att inte tänkta på The Legend of Zelda: A Link to the Past. Man behöver bara gå ut i regnet så koänner man att det här kommer bli speciellt. Måste bara nämna Max payne serien också tycker dom är underbart, med snöstormen och höra hans tankar. Alla humor bara den kul tv serien man kan följa genom spelen. Tack för ett bra program

2010-05-17, Fredrik Wikström säger:

Nej du Andreas… Det mattespelet du spelade på Mariaskolan var Cheops Pyramid.

2010-05-17, Fredrik Wikström säger:

Eller så var det Chefrens…

2010-05-17, Andreas säger:

@Fredrik: Är du säker på det? Eller va fan! Jag har ju minne som en guldfisk så det stämmer säkert. :P

2010-05-18, Fredrik Wikström säger:

@Andreas: Jo, jag är ganska säker på att det var Chefrens pyramid vi spelade.

2010-05-19, Vargavaka säger:

Så här på rak arm skulle jag nog vilja dra till med Shadow of the Colossus för veckans fråga. Nog för att ICO var ett stämningsfullt spel men tempoväxlingarna i Shadow of the Colossus och den där obehagliga känslan när ytterligare en ståtlig varelse faller till marken fick mig att rysa (för att inte tala om den där scenen i slutet som jag inte vill spoila men som alla som har spelat spelet vet vilken det är).

PS. Angående lärospel kommer jag ihåg att vi hade tre olika där jag gick i skolan; Vikingabyn, Cheops Pyramid och Mattelabyrinten. ”Vad gjorde laboranten uti labyrinten, jo han lubba’ runt den, jo han lubba’ runt den”, jag vet inte varför jag fortfarande kommer ihåg introlåten till det spelet…

2010-05-19, Vargavaka säger:

Jag tyckte för övrigt att Vikingabyn helt klart var det roligaste spelet av dessa. Det blev en himla massa grisslaktande för att överleva vintermånaderna kommer jag ihåg.

2010-05-19, Andreas säger:

@Zehjo, Ina och Brunlöf med flera: Kul att ni gillade gästvalet! Det är alltid välkommet med förslag på medverkande personer för övrigt. Nog för att det är kul med återkommande gäster men det skadar inte att variera sig lite. Känner ni någon ni tror skulle passa in, hör gärna av er! :)

@Vargavaka: Mmm, de spelen borde vi nämnt. Otroligt stämningsfulla spel båda två.

Ang. lärospel, fanns det bra spel av den typen alltså? Vi hade bara ett och det bestod av massa mattefrågor som sagt. ”Spelade” det runt 93-94 någonstans.

2010-05-19, Vargavaka säger:

Näe, ”bra” är nog att ta i. Egentligen var väl alla dessa spel ganska kassa, även om vissa hade sin charm.

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.