Radio Speltorsk

Avsnitt 88

avsnitt-88Dubbelgäster denna vecka, närmare bestämt förra årets sommarvärdar Angelica Norgren och Tobias Jensen. Förutom att prata bloggande är de här för att prata Red Dead Redemption. Men det är förstås inte det enda spel som nämns, Alan Wake, ModNation Racers, UFC Undisputed 2010 och Trauma Center: New Blood får sig alla grundliga genomgångar. Och som en extra bonus dyker Marlené Renholm upp för att berätta om spelutvecklingstävlingen Game Concept Challenge.

Låtlista:
Valkyrie Profile Arranged – To the Last Drop of My Blood
Superfrog – Main theme
Red Dead Redemption – Far Away
Ultima VIII: Pagan – Pagan’s theme

Länkar:
Xboxflickan
Spelklassiker Musik
Game Concept Challenge
Simulatorvecka på Gamersgate
Tobias filmer
Tobias filmer 2
Tobias filmer 3
Tobias filmer 4
GamerGadgetGirl
New Game Plus
Vicachu!
Retroguiden
Blog Em Up
Sugoi
EmmyZ
Vincere Vel Mori
Ett Glas Juice
Kraid
Bitlöf
GamingGrannar
Svampriket
Dataspelsbranschens blogg – Martin Lindell

Radio Speltorsk tipsar:
The Movies
Farm Frenzy 3

Veckans fråga:
Vilket spel har den bästa storyn och vilket spel har det bästa berättandet?

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2010-05-27

30 Kommentarer

2010-05-27, Henrik Blomgren säger:

Första saken jag avnjuter. Tobias Jensen verkar ha haft mycket brusreducering då mycket av det han säger ligger mycket lägre i volym än vad ni andra är. Hörs litet dåligt vad han säger.

Hon heter Kid!! Det som utmärker henne är hennes accent. Använder kniv som vapen och har den inre färgen röd. Och hon är ute efter hämnd.

Nypris för Majora´s Mask tror jag var 799kr då det släpptes. Kommer inte ihåg om det utökade ramminnet som krävdes till spelet medföljde eller ej.

Försöker skriva intressanta kommentarer och ge feedback på det jag hör :)

Precis så Angelica. Man hittar sin nisch och skriver om det man gillar. Man behöver inte fokusera på en enda liten del eller ämne. Men exempelvis åter igen använder jag Radio Speltorsk som exempel. Ni är en blogg om spel med tillhörande podcast. Allt inom spelens ramar.

Det skulle kännas konstigt om ni helt plötsligt flyttade fokus från att skriva om spelrelaterade saker till att skriva överväldigande om anime.

Då bryter ni mot vad ni utlovar och det är inte speciellt bra.

Det är just därför som vi på Deculture har ett så brett spektrum. Anime, manga, TV-spel och visual novels täcker det som vi vill skriva om och vill att våra besökare ska läsa om :) Istället för att endast fokusera på en enda genre.

Det är svårt att skriva inlägg varje dag med saker som om möjligt är intressanta då man inte får någon respons alls.

Responsen till att jag tyckte illa om hur nintendo återanvände banor i Galaxy är det mest kommenterade inlägget för tillfället.

En personlig stil eller att skriva om sitt personliga liv är saker som gör att man får besökare.

Det blir även roligare att skriva då man får feedback.

För bästa story så är ni jobbiga. Så vi gör en liten lista igen.

Chrono Cross – Parallella Universum? Hänvisningar till Chrono Trigger och hela konceptet med Lynx, Serge och Kid är underbart.

Agarest: Generations of War – Att faktiskt få ta del av hur flera generationer av hjältar kommer och går för att nå ett gemensamt slutmål är underbart.

Ar Tonelico 2 – En sång kommer rädda världen. För att genomföra detta måste en utvald prästinna sjunga Metafalica för att skapa nytt land då landet själv håller på att förstöras. Dock är det en grupp motståndare till detta som gör vad de kan för att motverka att Metafalica sjungs.

Tales of Vesperia – Att våga göra en så gammalmodig story med en riddare med attityd och en prinsessa som mest vet om sitt skyddade liv men får ge sig ut i världen för att se sig om och lära sig hur världen verkligen är uppskattar jag.

Klyschbingo säger andra, jag säger en riktigt härlig story. Så många olika typer och bedrägeri och så mycket mer. Går inte att säga allt.

BlazBlue: Calamity Trigger – För att vara ett fighting lir så har det lagts ned otroligt mycket tid på att ge varje karaktär sin egna story och anledning till varför just han/hon befinner sig i staden.

Bästa berättandet är litet enklare.

Xenogears – Fei, Elly, Bart och alla karaktärer får alla sin beskärda del. Sättet som scener introduceras, konsekvenserna som fastslås och att få se Feis historia är underbar. Det blir inte bättre än detta i TV-spels berättande.

Ingen karaktär kastas undan i ett hörn.

Att andra CDn blev mer som en visual novel med mer text än handling stör mig inte. Det som sker i första CDn och sättet som allt presenteras på är nog det bästa jag sett.

Da Capo – Konceptet är simpelt, men allt ifrån känslor till sinnesstämning förmedlas på ett så superbt sätt att man kan inte göra annat än att gilla läget.

Och med detta så får det räcka. Varför har ni så långa podcasts så det blir så otroligt långa kommentarer :)

Bra jobbat åter igen.

2010-05-27, Henrik Blomgren säger:

För lång kommentar. Blev fel i början.

”Det första jag hör är att” ska det ju givetvis vara istället för det jag skrev längst upp i kommentaren.

Jag ber så mycket om ursäkt för detta misstag.

2010-05-27, Peter säger:

Vet inte om det här bara hände mig men på iTunes finns bara 46 minuter av avsnittet uppe. Det verkar ha kapats av på mitten så att hela inte kommit med.

Mysko?
Nån mer än jag som har det så?

2010-05-27, Sebastian säger:

@Henrik – Ja, Tobias ljud var av varierande kvalitet. Låt oss säga att det var värre innan efterarbetet åtminstone :P

@Peter – that’s odd. Prövat att ta bort avsnittet och ladda hem det igen?

2010-05-27, zemus säger:

peter samma här bara tog slut mitt i nu

2010-05-27, Sebastian säger:

Har hört det även från andra håll. För mig funkade det dock utmärkt att få ned det i Itunes nu i morse, misstänker att det varit någon snafu under natten, kanske för att avsnittet inledningsvis låg i fel kategori.

Pröva som sagt att ta bort det och ladda ned igen, det tror jag borde lösa det.

2010-05-27, Peter säger:

Jag testade att ta bort det men nu verkar det inte finnas för nedladdning när man söker efter det.
Det verkar ha fallit bort om jag inte är helt ute och cyklar, för jag kan inte se det någonstans.

2010-05-27, zemus säger:

ahh nu funkar de skit bra ska lyssna klart sen då.. bra gäster ni haft senaste tiden vågar man hoppas på att Samson kommer som gäst snart med?

2010-05-27, Peter säger:

Zemus: Va? Funkar det för dig.
Jag ser fortfarande inte något avnitt i iTunes.

2010-05-27, Sebastian säger:

@Peter – Avbryt prenumerationen och klicka igång den igen, kör sedan uppdatera podcast. Se om det funkar bättre.

2010-05-27, zemus säger:

Peter nej itunes finnas inte på för mig heller men lyssnar från hemsidan istället

2010-05-27, zemus säger:

senaste avsnittet finnas inte på itunes för mig heller menar jag

2010-05-27, Henrik Blomgren säger:

@Sebastian: Trodde det var så. Men ville vara säker.

Nu gick det mesta att höra så det blev ju ingen fara för innehållet. Bara jag som sitter med låga ljudvolymer på mina hörlurar så det blev litet för lågt ibland :p

2010-05-27, Aloysius säger:

Ja, några små avslöjanden blev det i alla fall. Är det här månne Tobias som simmar (och sambon som filmar)?
http://www.youtube.com/watch?v=xf8beJji6zk

2010-05-27, Tobias säger:

Aloysius> Den gamla klassikern! Måste tyvärr göra dig besviken dock, jag var inte riktigt så gammal när den videon gjordes.

2010-05-27, Fleischer säger:

@Tobias http://www.youtube.com/watch?v=pGu5pDs3-Ck&feature=related

2010-05-28, Varför Ett Glas Juice? « Ett glas juice säger:

[...] och väntar i Google Reader men av en händelse tänkte jag ta tag i det igen genom att lyssna på senaste avsnittet av Radio Speltorsk. Kul då att höra min blogg nämnas i avsnittet där Angelica Norgren (Xboxflickan) och Tobias [...]

2010-05-28, Andreas Berg säger:

Ett väldigt bra avsnitt där ni lyfte fram de allra flesta av spelsveriges bästa bloggar! Tyvärr gör ju avsnittens längd att jag inte riktigt hinner med att lyssna igenom alla avsnitt, men de jag sätter mig ner och lyssnar på är alltid väldigt underhållande.

2010-05-29, Blog 'em up-Jimmy säger:

Snälla ord om Blog ‘em up. Men blev lite orolig när Xboxflickan sa att hon inte orkade ta tiden att läsa våra inlägg. Kanske läge för fler miniposter?

2010-05-30, GamerGadgetGirl säger:

Bättre sent än aldrig så har jag lyssnat ikapp.

Först och främst: Tack för shoutout Tobias! Alltid kul med folk som fattar grejen och som uppenbarligen har mycket god smak. ;)

Härligt jobb av samtliga inblandade, som vanligt! Två entustiastiska tummar upp. Hoppas att det blir av med Tobias och Angelica som sommarvikarier.

En fråga: Kan man önska gäster? :)
Boel Bermann skulle jag vilja höra mer av. Kunnig och underhållande, vars internetnärvaro man saknar efter Kadooosch las ner.

2010-05-30, Lance McCloud säger:

Hoppas att Tobias och Angelica blir sommarpratare i år igen, var trevligt med ett avbrott i det vanliga programmet, och så tycker jag nog allt att Andreas och Sebastian förtjänar lite sommarlov.

Angående veckans fråga så är jag faktiskt helt insnöad i att spela spel med stark story just nu, och framförallt har de alla väldigt olika typer av bra berättande. Jag försöker ta mej igenom Metal Gear Solid 3, vilket inte är helt lätt då jag kört fast redan en timme in… men storyn är intressant, hur man blandar verkliga händelser med fiktiva och sättet som allt berättas på med intressanta cutscenes och långa codec dialoger funkar bra. Hoppas bara jag kommer vidare. Jag är rätt grön när det kommer till MGS så jag får lära av mina misstag.

Jag spelar även ett par spel i Final Fantasy serien, både IX och XII. I det första så är det ett rätt klassiskt FF upplägg med allt vad det innebär. Men vad som slog mej med XII var hur mycket jag kände igen. Jag hade helt glömt att det utspelade sig i samma värld som Tactics spelen till GBA och DS, men kände direkt igen världen, musiken och vissa karaktärer. Igenkänningsfaktorn blev en intressant bidragande orsak till berättandet som jag inte upplevt på det här sättet förr.

Sen spelar jag även igenom Super Robot Wars Original Generations och Z till PS2. De är förvisso på japanska, men just OGs är en remake av två GBA spel i serien och de översattes i sin tur till Engalska så jag vet storyn därifrån. Och det är imponerande om hur de har lyckats låta över 50 karaktärer samsas om story och ge all sin stund i rampljuset. Storyn är inte jätte originell om man har sett mycket mecha anime, men det är helt klart karaktärerna som är den största behållningen i storyn. Även det faktum att hela storyn i princip enbart framförs av deras dialoger och diskussioner, helt utan narrativ från en tredje part är riktigt intressant.

Men för att direkt svara på frågan så är nog det spel med bäst story ändå Deus Ex till PC. Här är berättandet inte lika häpnadsväckande, man läser texter från olika källor i världen, har dialoger med vissa karaktärer och får via monologer direktiv från högkvarteret. Men världen de har byggt upp är väldigt intressant och jag vill inte spoila för mycket, men det händer en hel del under spelets gång. Man reser världen över, karaktärer byter allianser och man snubblar över hemligheter om företag och organisationer hela tiden. Stämningen är mörk och dyster, precis sådär som cyberpunk ska vara och även om man bara har vissa ställen man kan påverka handlingen annat än i dialogval så känns huvudkaraktären, JC på flera plan involverad i det som sker.

2010-05-30, Vargavaka säger:

Bra avsnitt, jag hoppas att Tobias och Angelica återkommer som sommarvikarier.

Ang veckans fråga så tycker jag rent allmänt att det finns betydligt spel som är intressanta pga hur de kommunicerar med spelaren än berättelser som är intressanta i sig. SotC nämnde jag tidigare men det är värt att nämnas igen; hur SotC tar ett klassiskt TV-spelsupplägg och spelar in på spelarens TV-spelsinstinkter (döda alla fiender -> plocka upp skatten -> upprepa -> vinn) för att berätta en historia som inte är så svart/vit och där spelarens handlingar inte är så nobla är väldigt starkt. Portals tolkning av den klassiska TV-spelstutorialen är även den väldigt bra. Det stora sveket i mitten slår hårt. Half-life 2 är betydligt mer klassiskt cinematiskt i sitt berättande men är värt att nämna pga alla små trick som används för att berätta en historia med minimal dialogtext.

När det kommer till bra historier i spel blir det svårare. Alla spel som jag nämde är framförallt intressanta pga hur TV-spelsmediet nyttjas i historieberättandet. Som fristående historier blir de genast mindre intressanta. Tja, jag vet inte riktigt. Kanske Psychonauts? Phoenix Wright serien? Kanske inga kioskvältare i bokform men iaf mysiga historier. Rent allmänt tror jag att de allra flesta spelhistorier skulle bli väldigt platta om de plockades ut ur sitt context.

Just att man som tv-spelare aktivt får delta gör jättemycket för vad vi accepterar och tar åt oss av TV-spelshistorier. Oblivion må ha en riktigt sunkig b-fantasy novell till historia som jag i bokform inte skulle komma i närheten av men jag kan ändå spendera timmar med att springa runt i skogen, plocka blommor, jaga hjortar och göra uppdrag som jag springer in i.

2010-05-31, blutt säger:

Grymt avsnitt, roligt att ni länkade till våran blogg! Det uppskattas! :)

Keep up the good work!

2010-05-31, mh76 säger:

Väldigt bra avsnitt som vanligt. Hoppas Angelica och Tobias återvänder som sommarpratare. Annars får man väl ladda ner dem gamla avsnitten igen.

Veckans fråga: Kommer kanske inte som någon överraskning, men Fallout 3 igen då :). Skulle kanske tro att jag skulle svara Heavy Rain, men det är för mig hittills årets största spelbesvikelse på alla plan.

Fallout 3 däremot har en intressant handling, även om den inte är så värst originell. Men tack vare intressanta karaktärer, intressanta miljöer, bra handling finns inget som slår Fallout 3 i vare sig gameplay, story eller omspelsvärde.

Om ni inte redan listat ut det så gillar jag Fallout-serien :).

2010-05-31, mh76 säger:

Tillagt: Fallout 3 är även det spel med det bästa berättandet. Glömde nämnda det :).

Så nu saknas bara ett specialavsnitt om denna fantastiska, underbara och oslagbara spelserie, som inleds med: War. War never changes.

2010-06-01, Fredrik Wikström säger:

Bästa story måste ju vara Planescape: Torment. Kan inte vara något annat.

Berättandet är en svårare fråga… Jag gillar hur Vagrant Story för fram handlingen. Samtidigt är jag ju dum om jag inte nämner vissa andra. Tex Half-Life 2, och min hemligaste favorit: Another World. Mja… Svår fråga minsann!

2010-06-02, Fleischer säger:

@mh76 Jepp, en specialare om Fallout skulle vara najs.

2010-06-28, Angelica i Radio Speltorsk | Xboxflickan & Nikke säger:

[...] Du hittar avsnittet på Radio Speltorsks hemsida! [...]

2010-07-08, EmmyZ säger:

Oj oj. Jag håller ju på och backtrackar era program och insåg att ni nämnt min blogg i det här avsnittet. Det tackar man för :-) Väldigt intressant diskussion om bloggar. Det är ju skönt, som ni säger, att det finns så många olika bloggar så att det finns något som passar alla liksom :-)

/Gotlandsmamman out :p

2010-07-08, En blogg, två blogg, spelblogg | EmmyZ säger:

[...] in ett avsnitt till deras sommarlovsspecial och inte bara för att de faktiskt nämnde min blogg i avsnitt 88. Utan för att de helt enkelt är bra. Jag har varit dålig på att lyssna på spelpodcasts sedan [...]

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.