Radio Speltorsk

Har Wii passerat sitt bäst före-datum?

WiiBlack
Nintendo har börjat gå med förlust. Det var igår som den senaste kvartalsrapporten presenterades. Nintendo som under de senaste åren fullkomligt krossat allt motstånd med sin viftmaskin Wii men kanske framförallt med dubbelskärmade DS. Åtminstone försäljningsmässigt. Men nu blåser det andra vindar. Under årets tre första månader backade Nintendo drygt 2 miljarder i svenska kronor. Spelförsäljningen är det som går allra trögast just nu men till viss del också DS. Med Super Mario Galaxy 2 håller man åtminstone liv i Wii och det ploppar upp en del lovande titlar också i höst men jag tror att Nintendo gör bäst i att redan nu börja planera för efterföljarens lansering.

När det gäller DS sviktande försäljning är det inte konstigare än att potentiella köpare håller i sina slantar i väntan på 3DS och där har Nintendo nästa kassako. Trots ett högt lanseringspris, som det spekuleras om, är jag övertygad om att 3DS kommer sälja som smör i solsken. Maskinen lämnade stora avtryck efter E3-mässan och är fortfarande en stor snackis, både i mainstream-media och för oss nördar. Men det är med Wii man måste tänka om. Med Xboxens Kinect och Playstations Move har inte längre Nintendo ensamrätt på viftandet.

Jag tror inte att Sony eller Microsoft är intresserade av att korta ner deras aktuella maskiners livslängd genom att släppa ny stationär hårdvara i detta stadie med tanke på storsatsningarna med slimmade konsoler, kameror och rörelsekontroller. Det är nu Nintendo bör agera. Slå ur underläge. Kanske vänta tills 3DS släpps för att fokusera på den en stund men strax efter lansering, avslöja nästa stora grej inom tv-spel i form av en ny, kraftfull konsol med fräscha innovativa funktioner. Och jag tror, med de senaste årens facit i hand och alla smarta beslut som Nintendo fattat, att det är precis vad som kommer hända.

Ett annat scenario innebär inte bara döden för Wii som spelplattform utan också för Wii som varumärke. En konsols namn, som likt Gamecube och den maskinens misslyckande, kommer klinga illa i munnen. Trots en inledande succé kan en svag avslutning förstöra ett förtroende. Nintendos framtid är säkrad för ett tag framöver tack vare Wii och DS men de kan banne mig inte känna sig lika trygga längre.

2010-07-30, Andreas

4 Kommentarer

2010-07-30, Thomas säger:

Jag tror att du liksom många fortfarande missar det som Nintendo hamrat in som sin strategi ända sedan Wii lanserades. Nämligen att själva maskinen behöver inte vara kraftfull för att göra intressanta spel till det.

Och problemet med Wii idag är ju inte att den är för ”klen” i sig, utan att det inte kommer tillräckligt med intressanta titlar till den. Detta kan ev förändras med en kraftfullare maskin som får utvecklarna att fokusera på Nintendo igen, men det är långt ifrån den enda lösningen.

Nintendo gjorde med Wii precis som man gjorde med NES:en. Man struntade i att vara snabbast och kraftfullast och satte istället ihop en billig maskin och lade krutet på spelen. Detta gav företaget sin första stationära succé sedan (vågar jag påstå) SNES:en. Jag tror inte man viker från den taktiken i första taget.

Därför är jag inte alls så säker på att det kommer något nytt i maskinväg så snart som du tror, men något kommer de helt klart hitta på.

2010-07-30, Aloysius säger:

Kan det bero på att jag köpte en Wii för någon månad sedan? Ungefär samma sak hände när jag köpte en Gamecube, efter några veckor stod det överallt att den var en tokflopp och att ingen ville göra spel till den och så vidare.

2010-08-01, FrisseFrissén säger:

Aloysius: Så sant, så sant! Jag har alldeles nyligen skaffat Wii jag med, och strax efter att jag köpte mitt Gamecube så började det visa sig att den inte sålt så bra som folk hade hoppats. Det måste vara den där Murphy som ligger bakom det…

2010-08-12, Tommy Håkansson säger:

Jag tror man pratade om det här på Invisible Walls. Det har mer med valutaväxling att göra än något annat egentligen. Att Wii dock passerat sitt bäst före-datum är dock helt klart. Men konsolen ligger ju fortfarande i jämna steg medkonkurrenterna. Om man nu kan kalla 360 och PS3 för konkurrenter till Wii.

Jag tycker det är alldeles, alldeles för tidigt att säga saker som att Nintendo börjat gå med förlust och Wii riskerar att tappa sitt varumärkesvärde bara för en kvartalsrapport. Speciellt när ingen tvivlar på att Nintendo totalt sett kommer gå med vinst i det stora hela i år. $2,3 miljarder enligt dem själva.

Men som sagt, casualbrunnen är i stort sett tömd nu. Jag tror det kommer bli väldigt svårt för Kinect och Move att hitta konsumenter som är villiga att investera i en PS3 eller 360 bara för rörelsekontrollerna. Nintendo lägger allt krut på 3DS, som mycket väl skulle kunna vara en marknadstestare på samma sätt som DS var det för Wii.

Men kort och gott skulle jag inte säga att Nintendo börjar gå med förlust i det stora hela, men måste hitta på något nytt som svar på den nykomna konkurrensen.

Kommentera