Radio Speltorsk

Sommarlovsprogram 6 – 2010

sommarlovSamson Wiklund är en rastlös själ och även om han redan medverkar och håller i ofantligt många podcasts redan som det är, kunde han givetvis inte hålla sig borta från att göra ett somrigt Radio Speltorsk-avsnitt när han fick chansen. I sitt egna program har Samson bjudit in en mängd spännande gäster med både bloggare och skribenter som alla skriver om spel i någon form. Tillsammans försöker de ge svar på varför vi spelar spel, hur spelen påverkar oss och andra filosofiska funderingar. Se fram emot en högtidsstund i bästa A Life Well Wasted-stil, fast på svenska då förstås.

Låtlista:
Smendrick the Magician – Mellow
Jredd – The Adventures of Super Bit
happysucky – crayolas
Bueno the Giraffe – Natas
Guppy – Cobrastyle
Bear Warp – Happy To Die Today
freezedream – lullaby
chipzel – Ultimately, we just want to be Happy
Diamonds & Dynamite – Vacant
Mozeur Phoque – Let it beat

Medverkande och länkar:
Alexander Cederholm (Gamecore och Terebigemu)
Monika Nilima (Gamingmama)
Petter Hegevall (Gamereactor)
Tove bengtsson (Svenska Dagbladet och My Life as a nerd)
Martin Lindell (Dataspelsbranschen)
Christoffer Erling (Cerling och Forerunner)
Tommy Håkansson och Ludde Lundblad (Svampriket)
Anders Brunlöf (Retroresan och Bitlöf)
Erik Hansson (Level7)
Andreas Rikk (Powergamer)
Christer Engström (Press2Play)
Angelica Norgren (Xboxflickan)

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2010-08-12

57 Kommentarer

2010-08-12, Peter säger:

Nu har jag inte lyssnat på programmet än men jag kan redan nu säga:

Oj, oj, oj vad många namn. Det verkar vara ett riktigt ambitiöst avsnitt.
Ser fram emot att lyssna imorgon.

2010-08-12, Tweets that mention Radio Speltorsk » Sommarlovsprogram 6 – 2010 -- Topsy.com säger:

[...] This post was mentioned on Twitter by Andreas Rikk, Radio Speltorsk. Radio Speltorsk said: Nypubbat! Sommarlovsprogram 6 – 2010: Samson Wiklund är en rastlös själ och även om han redan medverkar och håller… http://bit.ly/dvMoBj [...]

2010-08-12, blutt säger:

Jäklar bra program samson!! Måånga tummar opp!

2010-08-12, Stefan Norlander säger:

För att citera mig själv från Samson blogginlägg på gameplayer.se:

Ett oerhört gemytligt, öppensinnigt och välproducerat avsnitt. Bra skit helt enkelt!

2010-08-12, Angelica Norgren säger:

Äntligen, spännande! Här ska lyssnas! :)

(Hör till min stora fasa att jag var så trött vid inspelningen att jag lyckas säga att jag jobbar på gamersgate.se vilket är helt fel, gamersgate.com är det ju. Doh. Skäms och hoppas jag inte får sparken dårå…)

2010-08-12, Tommy Håkansson säger:

Gillar verkligen den dokumentära känslan som redigeringen skapar. Känns snyggt och seriöst. Materialet tas på allvar som det förtjänas att göra. Med lite glimt i ögat, såklart. :)

2010-08-12, L7-erik säger:

Oj vad personligt det blev. Mycket intressant program. Väldigt bra jobbat Samson!

2010-08-12, Peter säger:

Nu har jag lyssnat och tycker att det var ett riktigt trevligt avsnitt som tog upp många trevliga saker.

Me like!

Nån mer än jag som tycker det skulle vara kul med en omröstning om vilket sommarlovsprogram som var det bästa?

2010-08-12, Spel-Malmer säger:

Ja det var riktigt starkt där ett tag när du blev personlig. Modigt och bra!

2010-08-12, Spel-Malmer säger:

Peter: Tror inte det behövs faktiskt efter detta avsnittet. Iofs, Emmys var riktigt trevligt också, men på ett helt annat sätt. Svårt att jämföra avsnitten egentligen när de alla var så olika.

2010-08-12, Andreas säger:

@Peter: Tror inte det är nödvändigt. Precis som Spel-Malmer säger har avsnitten varit bra på olika sätt och jag tror inte heller att de som kommer sist i en sån omröstning upplever det som speciellt roligt.

2010-08-12, Samson säger:

jag kan bara tala för mig själv, men jag vill inte ha ngn slags omröstning. Jag bidrog till sommarlovsprogrammen för jag ville genomföra ett annorlunda avsnitt och ville bidra med något åt Seb och Andreas som varje vecka ger oss en massa underbar radio. Att bli jämförd och mätt mot andra som gör samma sak känns bara konstigt.

2010-08-12, Samson säger:

…och förstås: tack för de fina orden allihopa! Kul att ni gillaer det!

2010-08-12, Andreas Rikk säger:

Tack för ett fantastiskt avsnitt! Underbart jobb Samson!

2010-08-12, Martin Lindell säger:

Mästerligt, ord räcker inte till!

2010-08-12, Peter säger:

Ja, det behövs kanske. Svårt att välja ut en favorit kanske när alla varit så bra och så olika dessutom.

Hoppas på en repris av sommarlovs-konceptet nästa år. (eller inte repris av avsnitten utan nya, men ni fattar säkert vad jag menar) för det har varit väldigt roligt att lyssna på så många olika teman och varianter av avsnitt.

2010-08-12, Peter säger:

Wow! Detta är BRILJANT. Hatten av, Samson!

2010-08-12, Samson säger:

Kan inte annat säga än:
tack och tack och tack och tack osv.

Det är otroligt kul att se att folk uppskattar projektet. Det tog en jäkla tid och massor av slit för att få det klart (har material att göra fem avsnitt till, typ).

Det är nästan tråkigt att inte allt annat intressant och kul som sades fick plats. Får göra en directurs cut på 5 timmar ngn gång =)

2010-08-12, Axel säger:

Måste säga att det här var riktigt riktigt intressant och oväntat proffsigt (det här skulle ju funka som inslag i ett relativt seriöst kultur-program i SR)! Förmodligen en av de mer udda spel-podcaster jag har hört, men även en av de bästa.
Bra jobbat Samson!

2010-08-12, CERLING Speltorsk « CERLING säger:

[...] RADIO SPELTORSK’S SOMMARLOVSPROGRAM NR 6 – 2010 [...]

2010-08-12, Christoffer Erling säger:

Underbart att få medverka i ett sådant grymt avsnitt! Samson är en listig och kreativ liten rackare :) Tycker alla i avsnittet var riktigt härliga att lyssna på!

2010-08-12, EKKen säger:

Oj! Vilket intressant och bra program! Du har gjort klippningen otroligt bra! Gillade verkligen hur stämningen och allvarheten växte och växte genom programmet! Jag och min andra hälft Dave brukar ofta lyssna på p3 dokumentär tillsammans, och detta var helt klart i samma klass!

2010-08-12, ozzy88 säger:

Väldigt modigt av alla medverkande och jag blev riktigt tagen. Eftersom jag själv känner igen mig i att växa upp med spel som inte bara underhållning utan också för verklighetsflykt då livet inte var den dans på roser man ibland hade önskat. Sedan var det väldigt intressant att höra andra människors syn på spel och spelande.

Själv har jag väldigt svårt att sätta fingret på varför jag spelar och skulle nog dra en Anders och säga ”Varför är du högerhänt?” som svar på det. Många verkar iaf använda spel till mer än underhållning och det visar ju att det ligger någonting mer i detta sorts medium än många kanske tror.

Sist men inte minst så vill jag tacka Samson för detta väldigt genomarbetade avsnitt!

2010-08-12, Anders Brunlöf säger:

ozzy88: Det var Samson som sa det. Mitt svar på samma fråga blir nog att jag vill bli stimulerad. Typ. Det är ju samtidigt en rätt dum fråga och förtjänar kanske ett dumt svar ;)

Sen ska givetvis du Samson ha ett stort tack även från mig! Jag kände på mig redan innan att det skulle bli bra och ändå lyckades du överträffa förväntningarna med god mariginal.

Fattar att det var slitsamt som fan, inte minst med tanke på att du pysslar med så mycket annat också, men trots det tror jag att det här konceptet är något som du skulle göra 5-6 gånger om året, med olika ämnen (läs: en svensk ALWW). Skulle kunna fungera som en spirituell uppföljning på Savepunkt..?

2010-08-12, Ludde Lundblad säger:

Jag tyckte att den där Ludde verkade vara en mycket sympatisk person :P

Skitbra Samson! Må våra vägar korsas ytterligare i en inte allt för avlägsen framtid ;)

2010-08-13, zemus säger:

skit bra program Samson tumme upp…

2010-08-13, Metroius säger:

Riktigt bra avsnitt, Samson förtjänar en applåd. :)

2010-08-13, Kim Simonsson säger:

Fan så bra gjort Samson! Det är dock synd att det bara är ”vi gamers” som får ta del av detta. Programmet borde sändas i P3 eller något liknande.

Cred till alla medverkande också såklart!

2010-08-13, Tobias säger:

Jag är otroligt imponerad! Det här är ett program som borde nå ut till betydligt fler personer och speciellt personer som inte är inbitna spelare. Allvarligt talat så borde det skickas in till Sveriges Radio. Eller ännu bättre att ni tar steget vidare och gör en videodokumentär för SVT.

Jag är också imponerad av alla som ställde upp och verkligen blottade sig som ni gjorde. Kudos till er!

2010-08-14, pixelviking säger:

Har precis lyssnat klart och är helt tagen. Som många andra har nämnt så är klippningen fantastiskt bra gjord. Att få ihop alla dessa röster, utan att det blir rörigt, med en röd tråd, samt stämningsfull musik som matchar det som sägs är grymt imponerande!

Ännu mer än detta så är de intressanta frågeställningarna samt de intressanta svar som lockats fram det som imponerar mest. Det här avsnittet kommer jag minnas länge länge. Som Tobias säger så känns det som att de borde nå ut till fler. Detta är i klass med de bästa dokumentärer jag någonsin sett.

Appropå vad man kan lära sig av spel så var problemlösning en sak som jag tänkte på medans jag lyssnade…

Om man börjar spela innan man lärt sig engelska eller innan man ens lärt sig läsa så lär man sig att dra sina egna slutsatser, utforska och fylla i hålen av kunskap på egen hand. Något som i vuxen ålder fortsätter med pusselelement i spel eller hjälper när mängden information som man måste hålla kvar i huvudet för att klara av en uppgift växer och blir allt mer komplicerad.

Gamers läser t.ex. aldrig manualer. Att klura ut vad som behöver göras kommer naturligt för oss. ;)

2010-08-14, Oldgast säger:

Mycket bra avsnitt. Intressanta gäster och diskussioner. Kändes verkligen som en svensk version av A Life Well Wasted. Ett avsnitt av detta slag kan lätt bli lite pretentiöst och ansträngt men jag tycker att nivån var bra avsnittet igenom.

2010-08-14, Styrbjorn säger:

Vansinnigt bra avsnitt! Sjukt intressant och bra! många ++++ :-)

2010-08-15, Kletet säger:

Samson, vilken man du är. Vem annars än du?

Grymt sjukt bra avsnitt! :-)

2010-08-16, PimPim säger:

Hörde aldrig att Erik Hansson ens var med. Men det kan ha varit jag som var ouppmärksam helt enkelt…

2010-08-16, JimmiStone säger:

Wow! Detta var helt jävla klockrent helt enkelt! Bland det bästa jag hört Podcast väg.

2010-08-16, Samson säger:

Erik Hansson hade mkt intressanta saker att säga i ett ganska långt segment som i slutändan fick klippas bort då avsnittet blev lite för långt och gick in i ett annat tempo än vad jag ville.
Jag krediterar dock Erik fortfarande eftersom hans bidrag var med och formade helheten av avsnittet. Erik har en liten liten mening mitt i tredje segmentet som en homage dessutom.

2010-08-16, Ola Nygren säger:

Stående applåder till Samson! Otroligt intressant och roligt.

2010-08-16, Fleischer säger:

Mycket bra avsnitt. Kändes väldigt ”A life Well Wasted” vilket är mycket positivist. Väl producerat helt enkelt.

2010-08-17, The Koma Kid säger:

Hatten av för Samson. Ett fantastiskt avsnitt – personligt, naket och exemplariskt utfört!

2010-08-25, PimPim säger:

Så tråkigt. Jag hade velat hört vad Erik hade haft att säga.
Annars var det ett riktigt arbete, Samson!

2010-08-29, Voxbox säger:

Proffsigt och kraftfullt! Som sagt, pitcha det här till SR, klipp bort intro/outro bara.
Om det gjorts i videoformat hade det varit eld och lågor.

2010-09-03, Vargavaka säger:

Efter en månad med väldigt lite tid över har jag tagit mig tid att lyssna igenom det här avsnittet. Det finns inte så mycket att tillägga som inte har sagts. Ambitiöst utan att vara pretentiöst och väldigt välproducerat.

Tack Samson.

2010-09-17, Retroresan special: I Will Always Love You, in Malmoe säger:

[...] Samsons sommarlovsavsnitt [...]

2014-02-05, Samson Wiklunds blog » Podcastlegenden Samson Wiklund säger:

[...] Sommarlovsavsnitt 6, där torskarna är på semester och undertecknad försöker sig på radioreport… [...]

2015-11-10, Podcastlegenden Samson Wiklund | SamsonWiklund.com säger:

[...] Sommarlovsavsnitt 6, där torskarna är på semester och undertecknad försöker sig på radioreport… [...]

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.