Radio Speltorsk

Avsnitt 161

femshep-200x200Japanska rollspel är temat för avsnitt 161 och gästar gör rpg-experten Anna Sladö. Vi pratar därför om rpg-klimatet i Japan, delar med oss av våra tankar om The Last Story och Final Fantasy XIII-2 men också om spel från andra genrer som Mass Effect 3 och Journey. Sist sätts kunskaperna på prov när spelnördbataljen gör comeback.

Låtlista:
The Last Story – Theme of the Last Story
Xenoblade Chronicles – Forest of the Nopon

Länkar:
RPGaiden
Level7
Annas The Last Story-recension
Den sjuka mellansekvensen i Resonance of Fate

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2012-03-08

13 Kommentarer

2012-03-08, Mayhemic säger:

Här sparades då fan inte på krutet, pang på med rpgsnack. Riktigt trevlig gäst, en gelike till och lika nernördad som Sebastian. På tal om gäster vore en inbjudan till McKorv nu på sin plats… kan ju inte bli annat än braksuccé. Även storstilad återkomst av Lejonhuvudet, man kan inte få nog av den mannens evinnerliga pladder.

Nejfan, nu vidare med Mass Effect3, fick mitt ex redan tidigt igår… bara här missat på tok för många dyrbara minuter med Shepard med gang. ;)

Det ända som egentligen saknades var en ”lyssnarsäck”. Annars trevligt att ha er tillbaka på riktigt och att Andreas fick lite mer prat-tid denna gång, om än kanske inte i första halvan. ;)

2012-03-08, mh76 säger:

När ska ni byta ut den horribla introlåten? Får ju stänga av ljudet i 45 sekunder. Står inte ut lyssna på introt. Sämsta jag någonsin hört i alla podcast jag brukar jag lyssna på =(.

2012-03-08, Mayhemic säger:

Det finns faktiskt vi som älskar introlåten, blir helt lycksalig och dansig i benen varje gång. ;)

2012-03-09, ChrisX säger:

Håller med Mayhemic =D den är härlig!

2012-03-12, Robert Jonsson säger:

Rör inte introlåten. Den är ju grym! :)

2012-03-13, Andreas säger:

@Mayhemic: Angående lyssnarfeedback så har vi inte riktigt kommit överens om hur vi borde göra med den. Själv har jag insett att jag är väldigt ointresserad av att lyssna på den delen i en podcast som rabblar upp lyssnarkommentarer i en halv evighet innan avsnittets kärna avtäcks. Vi tar gärna fortsatt upp frågeställningar i programmet och även ämnen, med mera, som känns mer intressant för en diskussion. Övriga små tillrop ska vi försöka att bli bättre på att svara på direkt i kommentarsfältet.

Gästförslagen är för övrigt noterade. Vi får se om de är sugna och kan tänkas passa in någon gång under säsongen. :)

@mh76: Introlåten stannar tills vi får tummen ur och tillverkar en ny. Den har aldrig varit menad att vara ”bra” på riktigt, precis som Radio Speltorsk från början bara var tänkt som en lite oseriös podcast (det hörs på namnet liksom). På nåt sätt har den ändå blivit en del av vår identitet och jag skulle sakna den om vi helt bytte ut den. Om det dyker upp en ny så blir det förmodligen ytterligare en cover av samma låt i ny tappning.

2012-03-17, mh76 säger:

Alltså ni gör ju ett kanonbra jobb med podcasten. Bara introt jag inte står ut med. Får väl helt enkelt spola 45 sekunder varannan vecka. Inte så jobbigt :). Jag tyckte mycket bättre om er gamla introlåt som ni hade när ni startade igång podcasten.

Håller med Mayhemic om lyssnarfeedback. Det är roligt att lyssna på.

Kommer ni köra igång live-sändningar där vi kan chatta med er samtidigt? Det saknar jag. Åtminstone hoppas jag det blir aktuellt när E3 drar igång.

En lyssnarfråga som ni hade förr skulle uppskattas om det kom tillbaka.

2012-03-20, Vargavaka säger:

Riktigt avsnitt! \o/
Och ett gott ett dessutom. Jag kan inte riktigt hänga med i snack om nutida JRPGn men det var trevlig lyssning. Och Andreas behövde inte ens använda sitt ”syl i vädret”-kort.

Traditionalist som jag är så gillar jag introlåten. Jag hör *fortfarande* ”gräv med maskin” snarare än ”åk runt i rymd med maskin”, även efter att ni berättade vad texten var. Det känns tryggt.

Snabbfråga till Sebbe (och Anna): Om man bara skall spela ett modernt JRPG, är det Xenoblade som gäller?

Annars så hoppas jag på att Radio Speltorks liveavsnitt gör en storstilad återkomst någon gång här under våren. Helst schemalagda ganska sent på kvällen. It’s been too long!

2012-03-22, Lania // Anna (@nordiclania) säger:

@Vargavaka
Jag tycker absolut att Xenoblade ska spelas – av alla. :) Det är massivt, men samtidigt väldigt intimt. Man kan undra hur det går ihop, men Monolith Soft har verkligen gjort förra årets bästa spel. Jag tänker göra lite skamlös reklam för min egen recension hos Level7 om du inte redan läst den. ;) http://level7.nu/spel/spel.php?id=5406&show=text&part=review&aid=208210
Jag tycker att Xenoblade är väldigt lättillgängligt och lätt att tycka om – något du kan spendera timmar, dagar, veckor, månader i, medan Last Story kanske mer är för finsmakare. Ett mycket bra val i alla fall om du vill spela något som är modernt och dessutom blandar lite av öst och väst. :)

2012-03-22, Sebastian Magnusson säger:

Beror lite på hur modernt det skall vara… själv har jag spelat Xenoblade alldeles för lite för att våga uttala mig definitivt tyvärr.

Jag gillar ju Dark Souls, men det är ju inte direkt ett typiskt j-rpg. Samma sak med Valkyria Chronicles egentligen. Crisis Core är också helt fantastiskt, men knappt current-gen längre.

Så Xenoblade är nog ett pålitligt val, så länge man inte har något emot realtidsstrider.

2012-03-22, Vargavaka säger:

Well, det senaste JRPGet som jag kan dra mig till minnes att jag inhandlade var FF12. Det senaste jag klarade var nog FF9 eller nått. Så allting från den senaste konsolgenerationen är modernt i min bok.

Dark Souls hade jag inte ens tänkt på men det är ju ett spännande tips. Jag får se vad det blir.

2012-03-23, Lania // Anna (@nordiclania) säger:

@Vargavaka
Jag faller i led med Sebastian på de två andra tipsen, Valkyria Chronicles är ett av de bästa strategirollspelen som gjorts på många år och Crisis Core hade jag riktigt kul med. Det sistnämnda är ganska kort, men relativt actionpackat.

Själv har jag varken testat Demon’s Souls eller Dark Souls, trots att jag äger dem. Är nog alldeles för rädd för svårighetsgraden. ;) Så vill du spela nåt där du inte riskerar att förstöra din inredning eller din handkontroll så är de andra tre nog ett säkrare val. ;)

2012-03-26, Vargavaka säger:

@Anna: Ah, jag kanske hoppade över de två tipsen lite snabbt men Valkyria faller bort för mig då jag inte har en PS3a (The Last Guardian har ju fortfarande inte släppts jue). Och även om jag spenderar mycket tid i kollektivtrafiken så känner jag mig inte så sugen på ett PSP-spel. Men jag lägger Crisis Core på den stora listan titlar som jag kanske spontant plockar upp om jag hittar det billigt.

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.