Radio Speltorsk

Avsnitt 177: Peka-och-klicka-special

dreamfall-longest-journey-screenshot-200x200Du har säkerligen hört talas om den misslyckade piraten Guybrush Threepwood från Monkey Island och snuskfarbrorn Larry men har du hört talas om välberättade men lågupplösta Resonance eller det rafflande mordmysteriet i Cruise for a Corpse? I vår två timmar långa peka-och-klicka-special gräver vi djupt bland genrens okända guldkorn men pratar oss också varma om klassiska äventyr vi alla känner igen.

Gästar gör äventyrsfantasten Lars Jensen som sprider visdom men vi har också pratat med Theodor Waern som utvecklar The Journey Down samt Anders Gustafsson som skapat The Dream Machine, två fina svenska spel i genren. De båda ger oss en inblick i hur man tillverkar ett bra peka-och-klicka-pussel och förklarar också hur arbetet med att ta fram spelen går till.

Låtlista:
The Dig Soundtrack – Underwater Cavern
The Curse Of Monkey Island Soundtrack – Intro Story
Broken Sword Soundtrack – Ubu Atmosphere
Gabriel Knight Sins of the Fathers Soundtrack – Wolfgang Ritter

Länkar:
The Journey Down
The Dream Machine
Adventure Gamers
Double Fine Adventure
Pinkerton Road (Jane Jensen)
Telltale Games
Shadowgate 2013
Wadjet Eye Games
Tex Murphy – Project Fedora
GOG.com (grym deal just nu med fina äventyrsspel)
Daedalic Entertainment
Adventure Game Studio

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2012-11-22

12 Kommentarer

2012-11-22, Jesper säger:

Illa att ni inte känner till den underbart skruvade versionen av Tolkiens värld som existerar i Kingdom O’ Magic.
Inte för att det är det bästa peka klicka spelet men det har helt klart sjukt mycket tokig humor.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_O%27_Magic
http://www.mobygames.com/game/kingdom-o-magic

När det gäller Alien spelet så kan jag fasen inte hitta det, men i mitt huvud så finns det ett svagt minne utav ett äventyrsspel i Alien universumet. Kommer inte alls ihåg vad det hette nu men jag ska leta vidare.

2012-11-22, Mayhemic säger:

Det här var snuskigt bra, ni kan er peka&klicka-skit.

Förundrad över att ni lyckas missa att nämna Telltales Sam&Max-”reboot”, ni var ändå i krokarna och tassade flertalet gånger. En serie som ligger mig varmt om hjärtat och väntar spänt för vad som komma skall, verkar dessvärre ligga på is i detta nu.

Andreas tag dig i kragen, annars kommer jag och gör det, och kör igenom de två första Broken Sword. ;) Klockrena spel som jag återkommer till vart och vartannat år och har så gjort sen sent 90-tal. Remastrade director´s cut av det första, även om de varit och petat i introt och gjort det mindre stämningsfullt och däremot tappat sitt flow. Även remastrade av det andra är guld, körde det på iphonen och tyckte det funkade perfekt

Finns även ett fanskapat Broken Sword 2,5 som alla fans bör kolla upp, riktigtriktigt grymt och det är dessutom helt gratis. Som en hyllning till serien i stort, främst det första.. där man får återbesöka flertalat platser just därifrån.
Var själv ouppmärksam och missade den engelska språkpatchen, men att höra George Stobbarts barska tyska alterego var en upplevelse om någon. ;)
http://www.brokensword25.com/

2012-11-22, Andreas säger:

@Jesper: Kände igen det nu när jag kikade på bilder ifrån spelet. Har aldrig spelat dock (jag har spelat ett hundratal peka-och-klicka-spel men inte allt som finns). ;)

@Mayhemic: Vi nämnde Telltales Sam & Max-säsonger som hastigast men jag kan avslöja att både jag och Lasse diggar dem!

Jag äger som sagt Broken Sword-trilogin (och ni som inte gör det köp den svinbilligt på Steam-rean som pågår just nu) och har spelat ettan en ynka timme ungefär men ska definitivt plocka upp det igen nu efter dina, Lasses och fleras lovord. Trodde ärligt talat det rörde sig mer om nostalgi än om ”sanning” när folk hyllar serien. :P

Coolt med fanspelet! Hört talas om tidigare men varken sett eller testat. :)

2012-11-22, Jesper säger:

Fullt förståeligt Andreas :-)
Glömde att säg att avsnittet var grymt bra annars! Underbart att få massa härliga tips på peka-klicka spel.

2012-11-22, En spelrelaterad svamp säger:

Tack för ett underbart program och många fina tips.

Jag ska inte ge mig på att försöka lista alla äventyrsspel jag lirat under åren, men jag kan ta ett par exempel som stuckit ut lite extra för mig.

Det är den gamla skolan i LucasArts anda (humor, kan inte dö) som mitt hjärta finns. (Den eran slutade enligt mig med Discworld 2.)

Favoriter från denna eran;
1. Discworld
2. Day of the Tentacle
3. Monkey Island 2
4. Monkey Island 3
5. Grim Fandango

Spel jag har lirat som va ok; BaSS, Syberia 1/2, Broken Sword, Hook, Indiana Jones, Full Throttle, Monkey Island, Simon the Sorcerer mm, mm.

Spel som är nyare än jätte gamla som jag uppskattat är titlar som The Longest Journey, Farenheit och Heavy Rain.

Ni lyckades kanske inte väcka lusten att ta upp peka klicka genren igen, men jag äger Telltales spelserier ni tipsade om och ska faktiskt ge mig på The Walking Dead i kväll.

(Ska även ta en titt på andra spel ni tipsade om.)

Jag förstår att ni måste göra så här för att hålla lågan levande, men det hade varit kul med lite klassisk radiospeltorsk ibland. Jag står fast vid att ni inte behöver köra den klassiska stilen, men endå…

2012-11-22, Gazimaluke säger:

Mycket trevligt. Får nog ta mig an ett peka und geklicken-spel snart :)

2012-11-23, En spelrelaterad svamp säger:

Vill bara förtydliga att jag anser Discworld 2 slutet på storhetstiden vad gäller klassiska peka och klicka (även om Monkey Island 3 kommer närmare sanningen).

(Har spelat The Walking Dead i drygt en timme och förutom att man inte kan flippa Y-axeln så verkar det helt klart intressant.)

2012-11-23, zatoishwan säger:

Det här avsnittet var en podmotsvarighet till en trerätters middag på en bra restaurang med rätt sällskap. Man kommer ut mätt och nöjd med tillvaron.

Så mycket, mycket bra gjort Andreas, och Lars var den perfekta gästen för det här avsnittet.

Kan tillägga några peka-klicka. Inte för att de är på min personliga topplista (alla de nämnde ni i programmet :) men det är några ni inte nämnde som jag minns de med värme och tänkte ge dem någon form av hederomnämnande.

* Disc World Noir (gillade hur man använde luktsinnet för att hitta ledtrådar och förstås humorn)
* Fahrenheit (vet att Lars inte godkänner detta som peka-klicka men tangenterna klickar en hel del då man spelar :)
* Syberia (mest för att det är så lätt att det blir ett bra flyt i storyn. Minus för irriterande medhjälpare
* Zork Grand Inquisitor (helt skruvad humor. Älskade då alla trollformler blev inverterade på slutet)
* Post Mortem. Enda spelet som chockat mig så jag hoppat rätt upp från stolen. Bra försök att göra ett peka-klicka där problemen kan lösas på många sätt. Tråkigt då de inte lyckades och resulterade i ett trasigt spel där man kan hamna i lägen då det inte går komma vidare i storyn.

2012-11-23, En spelrelaterad svamp säger:

@zatoishwan ”Discworld Noir”

Hur kunde jag glömma det? Som du säger, sättet man använde luktsinnet på… Fan vad bra det var för sin tid.

(The Walking Dead är sjukt bra.)

2012-11-25, Nate Traveller säger:

Tack för ett underbart avsnitt! Det här är första gången som jag tryckt på knappen för att lyssna om ett avsnitt direkt efter det var klart. Om Andreas ambitioner med indiespecialen inte nådde riktigt ända fram, så tog det här avsnittet långt, långt förbi alla förväntningar.
Hans och Lars kärlek för genren framkom väldigt tydligt – och Lars som gäst var verkligen vad som satte pricken över i:et för mitt Sierra-fyllda hjärta. Jag behövde verkligen inte varit orolig för att Sierra skulle missas med Lars i studion – och så skönt att för omväxlingens skull höra någon annan än en själv som tala med värme om FMV-spelen.

Bieffekten av avsnittet stod dock i min plånbok. Efter avsnittet jag rusade iväg till Appstore och köpte på mig en bunt peka- och klicka-spel. Men fördelen är att jag nu har en bunt härliga spel att klicka mig fram till, så tack för tips av båda gamla bortglömda pärlor och nya intressanta tips.

Ser fram emot nästa vecka av awesomeness!

2012-11-25, gabbay säger:

Jag måste erkänna att jag slutade lyssna på er förra året då det kändes som att ni hade tröttnat lite och blev rent förvånad när jag märkte att ni fortfarande höll på. Jag började i och för sig att lyssna den här säsongen igen och blev förvånad hur mycket ni hade ryckt upp er:). En fullständigt lysande säsong och inga gör specialepisoder som torskarna! Helt rätt väg att gå. Vilken comeback.

2012-12-20, MaTachi säger:

Riktigt bra avsnitt! Tackar för alla tips, blev riktigt sugen på att utforska genren mer nu.

Kommentera

Om Radio Speltorsk

Radio Speltorsk är en svensk podradio om dator- och tv-spel. I programmet analyserar Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson de senaste spelen, diskuterar indie och retro samt bjuder in spännande gäster från spelbranschens alla hörn. Nya avsnitt lanseras varje torsdag.

Radio Speltorsk på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. feedback@radiospeltorsk.se För all form av feedback.