Radio Speltorsk

Spelklassiker Musik Historia 3 – 00-talet

Bland de stora och de små

Som sommarlovsprogram 2013 erbjuder Staffan ”JemyM” Bengtsson en historisk resa genom spelplattformarnas historia. I det tredje avsnittet spelas musik från 2000-talet tillsammans med temat spel som kultur, konst och berättarmedium. Musiken innehåller musik från kända och okända spelplattformar som introducerades på 2000-talet tillsammans med en kartläggning om vad som finns i butikerna då programmet görs.

Låtlista
PC-98: Policenauts – End
Onlinespel (MMORPG): Ultima Online – Stones (Title Theme)
Onlinespel (Battle.net): Starcraft 2 – A Zerg, A Shotgun & You
Onlinespel (Mods & E-Sport): Counter Strike 1.6 – Menu Theme
Bandai WonderSwan: Final Fantasy I – Chaos Temple
Playstation: Final Fantasy I – Chaos Temple
Gameboy Advance: Phoenix Wright 3 – Trials and Tribulations – The Fragrance of Dark Coffee
Playstation 2: Shadow of the Colossus – Swift Horse
Gamecube: Metroid Prime 2 Echoes – Title Theme
XBox: Def Jam Fight for NY – Method Man, Redman – America’s Most
Palm OS/Tapwave Zodiac: Legacy – Title Theme (förkortad)
Windows Mobile: Arvale Journey of Illusion – Hero’s Cave (förkortad)
J2ME: Darkest Fear – AZ
N-Gage: Path of Glory – Main Theme
Gizmondo: Sticky Balls – Intro
The Phantom: Phantom of the Opera 2004 – The Point of No Return (urklipp)
Nintendo DS: Mario and Sonic at the Olympic Games – Medley (Ground Theme, Green Hill Zone)
Playstation Portable: Patapon – Trailer
XBox 360: Halo 4 – 117
XBox Live: Castle Crashers – Barracks
Playstation 3: Little Big Planet – Cries in the Wind
Playstation Network: The Journey – Nascence
Wii: Silent Hill: Shattered Memories – Acceptance
WiiWare: Bit.Trip Runner – Blackout City (feat. Anamanaguchi)
Gameboy Color: Shantae – Bandit Town
Nintendo DSi: Shantae: Risky’s Revenge – Burning Town
Games for Windows Live: Viva Piñata – Everyone Do the Viva Piñata
Mac App Store: Angry Birds – Theme Song
Steam: Magicka – Idle Browsing
Steam: Magicka Vietnam – I’m a Magick Kow
Steam: Magicka – The Gamer and Magicka
iPhone: Bar Oasis – I Know
Windows Phone: Ilomilo – me and My Paper Plane
Android: The Conduit – Main Theme 2
Nintendo 3DS: Scribblenauts Unlimited – The Virgule Gallery
Playstation Vita: Assassin’s Creed: Liberation – Main Theme
Wii-U: Rayman Legends – Land of the Livid Dead (förkortad)
Silver-Screen: Wreck-It Ralph – When Can I see You Again (Owl City)
Silver-Screen: Wreck-It Ralph – Main Theme (Owl City)

Lyssna på avsnitt

Spela i popup - Ladda ner
2013-07-22

7 Kommentarer

2013-07-27, Grullman säger:

Vilket hästjobb du har gjort nu under sommaren. Anar att det har blivit många timmars research för att sätta ihop programserien. Hade ingen aning om att det fanns så många obskyra maskiner på marknaden. Spelmusikmässigt så var det inte riktigt toppklass men som historielektion så var det absolut intressant. Nu har de ordinarie pojkarna ngt att toppa inför hösten.

2013-07-27, JemyM säger:

Min rekommendation till hösten är att köra på som vanligt. :) Jag påbörjade arbetet redan i april och det blev betydligt mer än vad jag planerat. Det var kul att göra och jag fick lära mig en hel del själv, men det var en ambitionsnivå och gratisarbete som ligger utanför vecko-avsnitt. :D

I början skulle det bara vara de stora kända, men så blev det ett historieprogram med ambitionen att få med så många jag kunde istället. Mobygames listar omkring 130 ”plattformar” och efter att kollat dessa blev det ca 80 som kändes vettiga nog.

Val av låtar var alltid svårt. Dels skulle ju en låt representera plattformen men helst skulle den inte ha spelats upp förut. För kändare plattformar var det svårt att välja låt och för okända var det svårt att hitta något som gick att höra. Min personliga känsla är också att 2000-talet är tråkigare. :)

2013-08-17, JemyM säger:

Sommaren närmar sig sitt slut. Jag öppnade första programmet med att jag eventuellt skulle göra ett fjärde program, men jag får spara det till ett senare tillfälle. Jag tackar för de svar och kommentarer jag fått och Hiro och Gwellmyn för att jag fick lov att göra detta. Nu ser jag fram emot nya avsnitt från er. :)

2013-08-22, BrorSnor säger:

Jättebra avsnitt som sagt, och vilket arbete som måste lagts ner, stor eloge!

2013-09-12, Lex säger:

Vill tacka igen för din insats JemyM! Jag har grävt upp alla mina gamla spel och ska spela mig blå hela hösten! Du har en röst som är härlig att lyssna på, och jag lärde mig enormt mycket! Hoppas inte de ”vanliga” killarna tar illa upp, jag började lyssna på podden detta året, så jag har inte hunnit lyssna så mycket på deras avsnitt ännu. Bra jobbat, och jag hoppas på att du får återkomma med något gästavsnitt!

2013-09-14, JemyM säger:

… och tack igen Lex. Jag tog själv ifatt podden från början då den var uppe omkring avsnitt 110-120 men pendlade mellan två städer och lyssnade ifatt. :) Skriver själv min masteruppsats nu så det kommer bli rätt lite tid över, men jag får se vad som händer.

2013-09-18, Stefan säger:

Har nu lyssnat igenom alla tre sommaravsnitt uppdelat i pass på gymmet.
Vill bara tacka för riktigt trevliga timmar. =D

Kommentera

Om Spelklassiker Musik

I podcasten Spelklassiker Musik kan du varje vecka höra gamla och nya, okända och kända, stillsamma och fartfyllda låtar från dina favoritspel. Allting leds av Tobias Jensen och Andreas Karlsson som varvar låtarna med lite nördig kuriosa om spelen eller dess musikstycken. Varje måndag släpps ett nytt avsnitt.

Spelklassiker Musik på iTunes Prenumerera på iTunes-uppdateringar. spelklassiker@gmail.com Om man har önskemål om låtar eller teman.